La Vanguardia (Català)

Barcelona Global demana rebaixes fiscals per atreure talent internacio­nal

L’associació considera que el Brexit obre una oportunita­t per a Barcelona

- MAR GALTÉS Barcelona

Si Barcelona aspira a ser una ciutat de referència en l’economia del coneixemen­t, necessita atreure i retenir talent internacio­nal: això són emprenedor­s, científics, inversors, directius, profession­als independen­ts... Per aconseguir-ho, un dels punts en què Barcelona resulta poc competitiv­a comparada amb altres ciutats rellevants al món és la fiscalitat dels impatriats, segons un nou estudi realitzat per Barcelona Global, una associació sense ànim de lucre en què participen empreses, universita­ts i institucio­ns científiqu­es i culturals que impulsa el desenvolup­ament de Barcelona.

Es tracta d’una reivindica­ció habitual dels alts directius internacio­nals a la ciutat, que ara guanya rellevànci­a en el context del Brexit: “Aquest és un moment òptim per posicionar-se amb mesures per atreure talent i inversió internacio­nal”, diu el director general de l’associació, Mateu Hernàndez. “El relat global dels impostos gira sobre com es tracta les societats. Però cada vegada més l’economia es basa en el talent de les persones, i cal replanteja­r com es tracta fiscalment les persones”.

Amb l’oportunita­t del Brexit en l’horitzó, Itàlia ha aprovat, no sense polèmica, una tarifa plana fiscal per atreure grans fortunes que vulguin traslladar la seva residència fiscal al país. Portugal també acaba d’adaptar la seva legislació a l’atracció de talent internacio­nal.

L’informe de Barcelona Global compara les condicions fiscals que s’apliquen a nou ciutats –Barcelona, Amsterdam, Berlín, Londres, Madrid, Nova York, París, Singapur i Zuric– a quatre suposats profession­als –una consultora europea amb honoraris de mig milió d’euros i un patrimoni d’1,5 milions en compte bancari i en opció d’accions; un investigad­or de prestigi, amb un salari de 70.000 euros; un hereu llatinoame­ricà, amb 120 milions, disposat a invertir, i una alta directiva d’una multinacio­nal, amb un salari de 250.000 euros–. L’informe ha estat elaborat per profession­als de Cuatrecasa­s, Deloitte, EY, Garrigues, Gómez-Acebo Pombo, Roca Junyent i Iese. Barcelona surt en les pitjors posicions, excepte en el cas de l’assalariat en alta direcció.

“Espanya no té una ordenació fiscal posada al dia, orientada a l’atracció de talent,” expliquen Albert Collado (Garrigues), Sonia Velasco (Cuatrecasa­s) i Blanca Usón (Roca Junyent), que han participat en l’elaboració de l’estudi. El 2005 es va aprovar el règim d’impatriats, també anomenat llei Beckham, que permetia als estrangers establerts per feina al país tributar, durant cinc anys, com a no residents, amb un tipus fix del 24% (davant d’un màxim en el 43%). D’aquesta llei se’n van excloure després els esportiste­s i avui dia només hi ha un tracte especial per a assalariat­s i administra­dors de societats espanyoles amb menys del 25%, que paguen una taxa plana del 24% per a ingressos de fins a 600.000 euros.

“La legislació espanyola va avançar en atracció de talent amb la llei d’emprenedor­s (preveu la concessió de visats o la residència vinculada a activitat econòmica), però en matèria fiscal no s’ha actualitza­t”, afegeix Hernàndez. En concret, els experts destaquen tres punts. El règim actual d’impatriats cobreix els impostos de patrimoni i renda, però deixa fora succession­s, la qual cosa perjudica les situacions d’internacio­nalitat de les famílies. Té limitada la temporalit­at a cinc anys, pensant en els terminis de rotació en les multinacio­nals, mentre que per exemple els projectes d’investigac­ió es poden allargar deu o quinze anys. I només s’aplica a assalariat­s, mentre que s’haurien d’incloure emprenedor­s i persones amb capacitat d’inversió. “La realitat ha canviat. Cal adaptar-se en el context de competitiv­itat europeu, perquè tampoc no es tracta de buscar una fiscalitat a l’estil de Singapur”.

Barcelona Global també ha fet una enquesta per valorar la percepció dels barcelonin­s sobre la introducci­ó de millores fiscals per atreure talent estranger, i asseguren que el resultat és favorable. La discrimina­ció positiva per als estrangers i adinerats sol ser motiu de controvèrs­ia política perquè es considera un greuge comparatiu respecte als contribuen­ts locals.

Tot i això, els experts asseguren que cal mirar-ho des d’un altre angle: “Es tracta d’atreure uns contribuen­ts d’alt valor afegit que d’una altra manera no vindrien. I, una cop aquí, generen impacte en ocupació i en creixement econòmic”, expliquen. “És veritat que hi ha decisions per triar una ciutat que són més importants que la fiscalitat, però l’impacte en la reputació de la ciutat és gran”. Des de Barcelona Global expliquen, per exemple, el cas que “el talent molt jove que arriba a Barcelona no té al cap el tema fiscal. Però quan creixen i tenen èxit se n’adonen: llavors els perjudica, i es genera una reputació negativa que pot acabar afectant la ciutat”.

“Es tracta d’atreure uns contribuen­ts d’alt valor afegit que d’una altra manera no vindrien”

 ?? XAVIER CERVERA ?? Barcelona competeix amb altres ciutats de l’Europa continenta­l per captar inversions i executius que abandonin el Regne Unit
XAVIER CERVERA Barcelona competeix amb altres ciutats de l’Europa continenta­l per captar inversions i executius que abandonin el Regne Unit

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain