La Vanguardia (Català)

Rull xifra en 10.000 milions les promeses incomplert­es amb Catalunya

La vigília de la visita de Rajoy, el conseller li retreu falta de credibilit­at a Catalunya

- JOSEP GISBERT Barcelona

El conseller de Territori, Josep Rull, es va posar ahir la bena abans de la ferida i va recordar que l’Estat deu a Catalunya 10.000 milions en infraestru­ctures, un avís que va formular al fòrum Barcelona Tribuna un dia abans que Rajoy vagi a la capital catalana a anunciar inversions.

L’Estat acumula gairebé 10.000 milions d’euros en deutes pendents en infraestru­ctures amb Catalunya. És la denúncia amb què avui el Govern català rep la presència a Barcelona del president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, per anunciar noves inversions relacionad­es, en principi, amb el corredor mediterran­i i Rodalies a la jornada Connectats al Futur. Es tracta d’un anunci que, precisamen­t per culpa dels incomplime­nts reiterats, a la Generalita­t no li mereix cap mena de credibilit­at.

“Hi ha un dèficit clamorós de credibilit­at i confiança”, i aquest és “un intangible bàsic per al diàleg”, va assegurar ahir el conseller de Territori i Sostenibil­itat, Josep Rull, en la seva intervenci­ó al fòrum Barcelona Tribuna, impulsat per la Societat Econòmica Barcelones­a d’Amics del País (Sebap), l’Associació Espanyola de Directius (AED) i La Vanguardia. Josep Rull va aprofitar la presència del líder del PP per, “quan posi sobre la taula nous elements de promesa, recordar-li els deutes pendents” en infraestru­ctures, que va xifrar en gairebé 10.000 milions d’euros, repartits en 2.195 en diverses obres viàries, 3.461 en Rodalies i 3.890 en el corredor mediterran­i. Això, a parer seu, fa molt difícil creure en nous compromiso­s. “Uns 10.000 milions d’euros pendents i promesos una i mil vegades que, només que poguéssim disposar del 10% del dèficit fiscal anual, tindríem grans possibilit­ats de revertir”, va remarcar.

La realitat, però, és una altra, i “hi ha algú que s’omple la boca de diàleg i demà (per avui) vindrà, farà una conferènci­a i marxarà sense parlar amb ningú”, va lamentar amb referència a Mariano Rajoy el titular de Territori i Sostenibil­itat, que considera que en aquestes condicions el diàleg és molt complicat, perquè “ens basem en una confiança que no s’acaba de produir mai”. “Diàleg sí, però sobre unes bases”, que a parer seu en aquests moments no es produeixen, va as- segurar. I no només no es produeixen, sinó que, de fet, Josep Rull va anar més lluny i va denunciar que en alguns casos la falta d’inversions en infraestru­ctures a Catalunya per part de l’Estat no és fruit de la casualitat, la inoperànci­a o la deixadesa, sinó que “hi ha intenciona­litat política”. “És premeditat” per perjudicar Catalunya, va subratllar en al·lusió a inversions en el corredor mediterran­i que, en teoria, s’han desviat al corredor central.

El conseller de Territori i Sostenibil­itat va completar el missatge dirigit al president del Govern espanyol amb el detall que els incomplime­nts de les inversions és tan gran,a causa d’una execució ínfima amb relació al que es pressupost­a, que, si es continua al ritme actual la finalitzac­ió del corredor mediterran­i

El conseller retreu a Rajoy un “dèficit clamorós de credibilit­at i confiança” i denuncia “intenciona­litat política”

es demorarà fins a l’any 2039, les diverses obres viàries fins al 2051 i el pla de Rodalies fins al 2061. I tot plegat configura, segons Josep Rull, un escenari que demostra “perquè Catalunya vol tenir capacitat per poder decidir per ella mateixa”, és a dir, perquè, en bona mesura està en marxa el procés de reivindica­ció d’un Estat propi.

L’actual responsabl­e polític de les obres públiques de Catalunya i exnúmero dos de CDC es va desmarcar, d’altra banda, de les acusacions amb relació a la trama del 3% que pesen sobre el partit predecesso­r del PDECat i es va mostrar ferm quan va assegurar que, “tot i que cal comptar amb la presumpció d’innocència, no em sento al·ludit i hem de ser contundent­s, i no ens ha de tremolar el pols, si hi ha hagut 3%, a l’hora de condemnar-ho”.

 ??  ??
 ?? ANA JIMÉNEZ ?? Josep Rull, conseller de Territori i Sostenibil­itat, va intervenir ahir al fòrum Barcelona Tribuna
ANA JIMÉNEZ Josep Rull, conseller de Territori i Sostenibil­itat, va intervenir ahir al fòrum Barcelona Tribuna

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain