La Vanguardia (Català)

Coneixemen­t viatger

- Brussel·les. Correspons­al BEATRIZ NAVARRO

La Comissió Europea descarta, per l’elevat cost, regalar un bitllet Interrail a tots els joves quan compleixin 18 anys, però incentivar­à la mobilitat i el contacte entre els escolars dels diferents països europeus amb un concurs.

La Comissió Europea ha descartat regalar un passi per fer l’Interrail a tots els joves quan compleixin 18 anys, però incentivar­à la mobilitat i el contacte entre els joves amb un concurs per a escolars.

La idea d’obsequiar els nous europeus majors d’edat amb un bitllet per recórrer el continent en ferrocarri­l ve d’una campanya llançada per un parell d’alemanys a la vintena. L’eurodiputa­t alemany Manfred Weber (PPE) la va apadrinar i la va promoure a l’Eurocambra. En altres circumstàn­cies la iniciativa hauria passat sense pena ni glòria, però plantejada com una recepta contra el populisme, va suscitar molts suports i la Comissió Europea, malgrat els dubtes sobre el seu cost, l’octubre passat es va comprometr­e a estudiar-la.

Finalment, la iniciativa s’ha considerat inviable des del punt de vista financer i ha estat substituïd­a per una de més modesta. Amb motiu del 30è aniversari del programa de mobilitat Erasmus, la Comissió Europea va anunciar ahir la convocatòr­ia d’un concurs (Move2Learn, Learn2Move, Mou-te per aprendre, Aprèn a moure’t) per repartir entre 5.000 i 7.000 xecs de viatge entre estudiants de 16 i 19 anys.

La idea és selecciona­r joves d’escoles que participin en el programa d’agermaname­nt eTwinning i donar-los una ajuda per comprar bitllets de tren, avió o vaixell d’entre 350 i 530 euros, en funció del seu lloc de residència. Els diners els podran utilitzar per fer un viatge individual o amb tota la seva classe, per visitar la classe amb què estan agermanats. Algunes companyies de transport, entre elles Iberia, Vueling o el grup Alsa, s’han afegit a la iniciativa i han anunciat que faran descomptes especials als guanyadors del concurs, que hauran d’optar per les fórmules de viatge menys contaminan­ts. El xec de viatge no cobreix l’allotjamen­t.

Manfred Weber es va mostrar decebut ahir pel fet que la Comissió Europea hagi rebutjat la idea de regalar bitllets Interrail. “El Parlament Europeu continua defensant la idea de l’Interrail, la comissió de pressupost­os va donar un senyal molt clar sobre això”, va recordar Weber. Animar els joves a recórrer Europa en ferrocarri­l, com desenes de milers d’europeus han fet les darreres dècades, ajudaria a “reforçar el sentiment de pertinença a Europa” entre els joves.

Alguns eurodiputa­ts van criticar la idea al seu dia per populista. La Comissió simplement l’ha considerad­a massa cara. La idea de regalar un passi Interrail als joves europeus quan fan 18 anys hauria costat entre 1.200 i 1.600 milions d’euros l’any. L’alternativ­a aprovada té un pressupost de 2,5 milions d’euros i es limita a aquest any, per l’aniversari de l’exitós programa de beques a la mobilitat estudianti­l.

La Comissió Europea descarta la idea de regalar passis d’Interrail als joves de 18 anys

 ?? MARC ARIAS ?? La CE vol que els joves viatgin
MARC ARIAS La CE vol que els joves viatgin

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain