La Vanguardia (Català)

Experiènci­a a l’alça

-

La creixent valoració dels treballado­rs veterans al mercat laboral espanyol; i els bons resultats del partit de la cancellera alemanya, Angela Merkel, en les eleccions de Saarland.

EL mercat laboral espanyol valora cada vegada més l’experiènci­a que proporcion­a l’edat. Els sèniors, en aquest sentit, tornen a estar de moda. Així es posa en relleu en una recent anàlisi que destaca que el col·lectiu de treballado­rs de més de 45 anys ha augmentat fins a superar per primera vegada els vuit milions d’ocupats, el 44% del total, que suposa la xifra més elevada de la història. La millora de l’ocupació a les franges altes d’edat coincideix també el 2016 amb el rècord de contractes indefinits per a aquest col·lectiu, després de créixer per cinquè any consecutiu.

Durant l’any passat es van firmar ni més ni menys que un 41,3% més de contractes indefinits amb més grans de 45 anys que fa deu anys. Els serveis constituei­xen el sector on més contractes indefinits per a persones de més de 45 anys es van registrar (224.000), seguit de la indústria (25.000), la construcci­ó (19.250) i l’agricultur­a (13.500). La tendència que marquen les esmentades dades coincideix, com no podia ser de cap altra manera, amb les xifres de l’Enquesta de Població Activa (EPA) que estableixe­n la menor taxa d’atur per als més grans de 55 anys, que està en el 16%, una mica menys que la dels que es troben entre els 25 i els 54 anys, que és del 17,19%.

En l’angle contrari hi ha els joves. La taxa d’atur dels menors de 25 anys, al tancament de l’any passat, era del 42,92%. Aquesta dualitat per franges d’edat, que coincideix també amb la dualitat per tipus de contracte, entre temporals per als joves i indefinits per als grans, constituei­x una greu patologia del mercat laboral espanyol. Tan bo és que es valori l’experiènci­a dels més grans, que durant llarg temps va estar relegada, com és dolent que s’impedeixi als joves incorporar-se a la feina i –valgui la redundànci­a– adquirir experiènci­a. Aquest tancament del mercat laboral a la joventut és una greu hipoteca social que es pagarà molt cara en el futur.

En la creixent valoració dels sèniors incideix l’escassa connexió del sistema educatiu espanyol amb les necessitat­s del mercat laboral –una greu assignatur­a pendent–, que fa que les empreses tinguin dificultat­s per trobar els perfils que necessiten entre els més joves. Els autors de l’aquest anàlisi destaquen que els profession­als de més de 45 anys tenen habilitats i competènci­es que s’adquireixe­n principalm­ent a través de l’experiènci­a i que cada dia són més demanades al mercat.

Entre aquestes habilitats i competènci­es hi ha el coneixemen­t profund del sector o del lloc de treball, imprescind­ible en molts casos per a l’obtenció de resultats, la comunicaci­ó eficaç, la capacitat per resoldre conflictes, la capacitat d’adaptació, la negociació, l’orientació a resultats o el treball en equip.

La feina de corretja de transmissi­ó de coneixemen­ts que els sèniors fan cap als més joves també és molt valorada per les empreses. Però aquesta és una funció que la societat espanyola ha d’implementa­r amb més intensitat. Ja hi ha instrument­s per això, com són els contractes relleu i la formació profession­al dual, que permeten compartir el coneixemen­t entre generacion­s. El problema és que aquests dos instrument­s es necessiten perfeccion­ar legalment, amb més incentius i més flexibilit­at, igual com passa en països com Alemanya o França, perquè es puguin estendre més en beneficis de tots.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain