La Vanguardia (Català)

Quinze dies d’arrest i multa per a l’opositor rus Navalni per les protestes

- Moscou. Correspons­al GONZALO ARAGONÉS

El líder opositor rus Aleksei Navalni, un dels centenars de detinguts diumenge durant una manifestac­ió a Moscou contra la corrupció, va ser condemnat ahir a una multa de 20.000 rubles (uns 325 euros) i a 15 dies d’arrest. Les protestes, que demanaven la dimissió del primer ministre rus, Dmitri Medvédev, van ser les més nombroses des de les del 2011 i 2012, en les quals l’advocat i blogaire anticorrup­ció es va consagrar com la figura més rellevant de l’oposició.

Les protestes del cap de setmana passat es van estendre per més de 80 ciutats russes, però en la majoria les autoritats locals no van donar permís de manifestac­ió i les van declarar il·legals.

En la de Moscou, la policia va detenir més de 500 persones, segons el Ministeri de l’Interior. Un grup d’activistes elevava el nombre a 1.030. Tot i això, la majoria van ser posades en llibertat al cap de poques hores, i a la matinada de diumenge a dilluns només unes 120 seguien sota custòdia policial.

El jutge va imposar a Navalni la multa per organitzar la manifestac­ió. L’arrest és la pena per negar-se a obeir l’agent que el va detenir.

El lema de les manifestac­ions de diumenge era Dimon, en referència al cap del Govern rus. A començamen­ts de mes Navalni va publicar a YouTube un vídeo acusant Medvédev de corrupció. En el vídeo, titulat Ell per a vostès no és Dimon, s’afirma que ha acumulat un imperi, dins i fora de Rússia, a través de fundacions benèfiques que dirigirien familiars o persones de confiança.

La UE va demanar a Moscou que deixés lliures els qui encara estaven retinguts. “Fem una crida a les autoritats perquè compleixin amb els seus compromiso­s internacio­nals, inclosos els del Consell d’Europa”, va dir en un comunicat.

“Els EUA condemnen contundent­ment la detenció de centenars de manifestan­ts pacífics”, va afirmar per la seva part el portaveu del Departamen­td’Estat,MarkToner.

El portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, va respondre ahir qualifican­t les protestes de “provocació” i “mentida”, i va acusar els organitzad­ors de reclutar adolescent­s prometent-los diners.

Navalni es vol presentar a les eleccions presidenci­als de l’any que ve, en les quals es dona per segura la victòria de l’actual president rus, Vladímir Putin. Però sobre el líder opositor pesen diverses condemnes per frau i apropiació indeguda, segons els seus seguidors manipulade­s, i si les apel·lacions no prosperen això li impediria ser candidat.

La UE i els EUA critiquen la detenció de centenars de manifestan­ts pacífics contra la corrupció

 ?? DENIS TYRIN / AP ?? Aleksei Navalni, ahir al tribunal
DENIS TYRIN / AP Aleksei Navalni, ahir al tribunal

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain