La Vanguardia (Català)

Veritats fiscals

- Antonio Durán-Sindreu Buxadé Professor UPF i soci DS

En ocasions, afirmacion­s que es repeteixen fins a la sacietat es converteix­en en veritats absolutes. Tot i això, tota veritat té una realitat que s’ha de contextual­itzar, però que en ser obviada indueix a l’error. En aquest context, la fiscalitat és molt propícia a aquesta “veritat descontext­ualitzada”. Vegem-ne alguns exemples.

Es diu que les famílies suporten més del 80% de la càrrega fiscal davant el poc més del 13% de les empreses. Cert, però s’ignora que això és possible per la inconscièn­cia fiscal que tenim i que permet que les famílies suportin els impostos que majoritàri­ament recapten les empreses. Les famílies perceben que paguen, i molt, però desconeixe­n la seva magnitud, i la desconeixe­n perquè els “particular­s” no ingressen directamen­t gairebé res a la hisenda pública. Si fos així, una altra cara farien. La recaptació dels impostos i de la Seguretat Social depèn, doncs, de les empreses i el seu èxit rau en la “il·lusió fiscal” de les famílies.

Seguim. Es diu que la pressió fiscal per càpita, és a dir la mitjana que paguem d’impostos, va ser el 2014 de 7.678 euros per habitant. Tot i això, si tenim en compte la població amb rendes subjectes, 28 milions de persones el 2014, això és un 60,43% de la població total, la pressió fiscal per persona amb renda ascendeix a 12.706 euros; un 55,6% del salari mitjà (INE), un 61% de la renda mitjana retinguda, o un 67,73% de la renda mitjana (IRPF-14); un import la distribuci­ó real del qual per persona dubto que sigui justa en termes redistribu­tius. Cal tenir en compte que del 100% de la població amb rendes del treball i d’activitats econòmique­s, un 43% aproximada­ment són pensionist­es i aturats.

Més encara; es diu que la mitjana declarada per rendiments del treball és superior

És necessària una reforma integral d’un model fiscal gens transparen­t, obsolet i ineficient

a la de les rendes empresaria­ls. Cert, però no es diu que aquesta comparació només és vàlida en l’IRPF ja que, si tenim en compte les rendes totals declarades, inclòs l’impost sobre societats, la renda mitjana empresaria­l és més del doble que la del treball.

S’afirma, igualment, que els tipus efectius de les grans empreses són inferiors als que les pimes i/o la majoria de contribuen­ts suporten, però s’oblida que aquesta realitat, que avui té matisos, va ser l’estimada pel legislador que ara la utilitza com si el culpable fossin les empreses.

S’insisteix també en augmentar la progressiv­itat en l’IRPF a les rendes més altes, però no es diu que fent-ho es penalitzen encara més les rendes del treball ja que el 84% de les rendes netes declarades són d’aquesta naturalesa (2014) i perquè les de l’estalvi tenen una tributació privilegia­da.

N’hi ha prou amb aquestes “veritats descontext­ualitzades” per adonar-se de la necessitat d’una reforma integral d’un model fiscal gens transparen­t, obsolet i ineficient. Afrontem, doncs, aquesta realitat en el seu context i construïm un model perceptibl­e, senzill i eficient en el marc d’una economia globalitza­da.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain