La Vanguardia (Català)

Shakira impulsa més escoles a Barranquil­la

Shakira s’alia amb La Caixa i el Barça per construir una escola a Barranquil­la

- ALBERT MOLINS

La sala de premsa del FC Barcelona ahir era tan plena com ho sol estar en un partit de Champions, tot i que per un motiu molt diferent. La cantant Shakira, Xavier Bertolín, director de l’àrea comercial i educativa de la Fundació Bancària La Caixa, i Jordi Cardoner, vicepresid­ent del FC Barcelona i de la fundació del club blaugrana presentave­n el projecte de construcci­ó d’una escola pública a Barranquil­la –Institució­n Educativa Fundación Pies Descalzos Nuevo Bosque– a través de la fundació Pies Descalzos de la cantant mateixa, i finançada amb una aportació d’1,2 milions d’euros de les dues institucio­ns catalanes. L’escola estarà acabada en el termini de dos anys i s’erigirà al barri d’El Bosque, un dels més desfavorit­s de la ciutat natal de la colombiana. Serà la segona que Pies Descalzos aixeca a Barranquil­la i la setena a Colòmbia.

Shakira va voler recordar que la seva fundació fa 20 anys que construeix escoles “en zones on el Govern ha estat absent” i que són “centres d’alt nivell”, que l’any passat van ser reconeguts pel Ministeri d’Educació de Colòmbia com els millors del país.

L’estrella de la cançó s’ha mostrat convençuda que “sí que funciona invertir en educació, perquè gràcies a l’educació es poden aconseguir transforma­cions socials sense límits, i és la millor manera d’erradicar la pobresa”. A més, l’artista ha assegurat que viu cada èxit que aconseguei­x un dels alumnes que surten de les escoles creades per Pies Descalzos “com una cosa molt millor i més important que guanyar un Grammy”.

La cantant va rememorar temps passats. Quan tenia 15 anys, va dir, anava cada divendres amb la seva escola al barri de Barranquil­la de La Playa, per col·laborar en l’alfabetitz­ació dels nens. “Les condicions de vida de la gent eren infrahuman­es i em van causar tant d’impacte que vaig decidir que quan tingués l’oportunita­t faria alguna cosa per ajudar”. Aquella oportunita­t va arribar després de la publicació del seu tercer àlbum, Pies Descalzos (1995), el primer que va obtenir un gran reconeixem­ent internacio­nal per a la colombiana i del qual va manllevar el nom per a la fundació que va crear dos anys més tard.

Durant l’acte, a Shakira li han preguntat si es veia en el paper de primera dama del FC Barcelona o de presidenta de la fundació del club, atès que la seva parella –el jugador del primer equip Gerard Piqué– ha manifestat diverses vegades que li agradaria algun dia presidir el Barça. D’entrada, la cantant va esquivar la pregunta tirant pilotes fora. Però després de la insistènci­a dels periodiste­s que omplien la sala Ricard Maxenchs va deixar molt clar que ella, amb independèn­cia del que faci el jugador un cop pengi les botes, té la seva pròpia vida profession­al. Això no ha evitat que Shakira es desfés en elogis cap a Piqué, del qual va dir que és un home “molt sensat, molt feliç i molt sa” perquè “a casa ja fem coses perquè sigui així. Esclar que també pot ser que jo estigui molt enamorada”, va afegir rient.

Shakira també va recordar el recent viatge que va fer a Colòmbia amb els seus fills i el central del Barcelona, i com els petits es van adonar un cop tornats que “no tots els nens tenen les mateixes oportunita­ts a tot arreu del món”.

Pies Descalzos, la fundació de la cantant, ja ha construït sis escoles públiques a Colòmbia

 ??  ??
 ??  ?? Shakira Mebarak, Xavier Bertolín i Jordi Cardoner durant l’acte presentaci­ó de la iniciativa que es va fer ahir al Camp Nou
Shakira Mebarak, Xavier Bertolín i Jordi Cardoner durant l’acte presentaci­ó de la iniciativa que es va fer ahir al Camp Nou
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain