La Vanguardia (Català)

Polèmica per la sanció a Messi amb la selecció argentina

El crac rep quatre partits de sanció amb l’Argentina per insultar un jutge de línia

- ROBERT MUR

Buenos Aires. Correspons­al

Abans no el volien i ara el troben a faltar. Els aficionats argentins van començar a patir abans del partit d’ahir a la nit contra Bolívia la síndrome d’abstinènci­a perquè no veien Messi amb l’albicelest­e. Un temor confirmat per la derrota per 2-0 a La Paz en el primer partit sense la Pulga a l’onze titular, un resultat que complica la classifica­ció de l’Argentina per al pròxim mundial i complica encara més la vida al selecciona­dor, Edgardo Bauza, la tasca del qual ja era molt qüestionad­a.En una dura sanció, la FIFA va imposar quatre partits de suspensió al barcelonis­ta i 9.300 euros de multa per insultar un jutge de línia del partit que l’Argentina va guanyar dijous a Xile gràcies a un gol de penal del crac.

El comunicat de la Comissió Disciplinà­ria de la FIFA indica que el capità va pronunciar “paraules injurioses contra un àrbitre assistent”. Tot i això, el món del futbol va reaccionar amb estranyesa, tant per l’elevada la sanció –la màxima per a aquests casos–, com pel fet que l’organisme futbolísti­c mundial actués sense que l’acta arbitral reflectís els insults que, efectivame­nt, va pronunciar el jugador al final del partit contra un dels jutges de línia, el brasiler Emerson Augusto do Carvalho. “La concha de tu madre”, li va dir Messi. “Sí, vos, la concha de tu madre”, li va repetir.

Només després que dilluns la FIFA demanés informació a l’assistent, aquest va aclarir: “Al final del partit vaig veure que [Messi] es queixava per una falta aixecant les mans i dient una cosa que en aquell moment no vaig entendre. Només després, i a través de la premsa, vaig entendre que es tractava d’un insult”, va indicar Carvalho al comitè disciplina­ri, segons La Nación.

Un cop acabat el partit, malgrat que l’incident va ser recollit sense gaire èmfasi pels mitjans de comunicaci­ó, l’insult va quedar en anècdota perquè no figurava a l’acta. Però després alguna cosa va fer que la FIFA obrís d’ofici un expedient. Llavors les teories de la conspiraci­ó es van disparar sempre pensant en una mà negra contra l’Argentina: que si una denúncia anònima, que si Xile havia enviat una carta a Zuric –la federació xilena ho va desmentir–, que si Maradona vol fastigueja­r els nous dirigents de l’AFA...

Però potser l’origen de la dura sanció no és a Sud-amèrica sinó a Europa. Cal recordar que al gener Messi, Iniesta, Piqué i Suárez van deixar plantada a l’últim minut la FIFA a la gala del premi The Best, fet que no va agradar gens a Zuric. Entrevista­t per l’ESPN, César Luis Menotti va qualificar ahir d’“exageradís­sima” i “esbojarrad­a” la sanció, mentre la cadena esportiva posava en pantalla una vegada i una altra el rètol en vermell: “Perill de classifica­ció”. L’extècnic de l’Argentina i del Barcelona va afegir: “Els que han d’estar contents són els del Barça”.

El partit d’ahir a la nit a l’altitud de La Paz havia de ser l’últim de Leo amb la seva selecció aquesta temporada. La sanció també impedirà que la Pulga jugui contra l’Uruguai, Veneçuela i el Perú, enfrontame­nts que es disputaran entre finals d’agost i principis d’octubre, coincidint amb l’inici de la pròxima Lliga. Messi només podria jugar l’últim partit de les eliminatòr­ies sud-americanes, contra l’Equador, el 10 d’octubre.

Mentrestan­t, l’AFA confia que la sanció sigui retallada a dos partits després de l’apel·lació que ahir va confirmare­lpresident­delafedera­ció, Armando Pérez, qui avui deixa el càrrec. Pérez va qualificar d’“insòlita” la decisió de la FIFA. “Caldrà posar una càmera sobre cada jugador”, va afegir. Per la seva banda, el responsabl­e de seleccions nacionals de l’AFA, Jorge Miadosqui, va declarar: “Li han tallat les cames no només a Messi, sinó a tota la selecció argentina”.

La premsa local especula que la sanció a Messi, sumada a la derrota d’ahir, pot precipitar l’acomiadame­nt d’Edgardo Bauza. L’assemblea de l’AFA té previst elegir avui Claudio Tapia com a nou president i una de les seves primeres mesures podria ser la substituci­ó del qüestionat selecciona­dor. Sampaoli està el primer de la llista.

SENSE LEO NO HI HA GARANTIES Aficionats, premsa i tècnics consideren exagerada la decisió i temen per la classifica­ció

TEORIES DE LA CONSPIRACI­Ó “Li han tallat les cames no només a Messi, sinó a tota la selecció argentina”, va declarar un federatiu

 ?? JUAN MABROMATA / AFP ?? Leo Messi va protestar per una falta a l’Argentina-Xile, però res de tot això es va incloure a l’acta arbitral
JUAN MABROMATA / AFP Leo Messi va protestar per una falta a l’Argentina-Xile, però res de tot això es va incloure a l’acta arbitral

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain