La Vanguardia (Català)

El marit a la feina

-

Lluís Amiguet disseccion­a les bondats que representa per a la dona tenir un marit a la taula del costat a l’oficina: “Resulta revelador de les forces que avui mouen les nostres vides que hagi estat la moderna ciència del management qui les ampliï ara amb el working spouse (espòs d’oficina), que és el soci ideal que complement­a les habilitats de les bones profession­als brindant-los tot el seu suport i complicita­t per rellançar les seves carreres”.

Si arriba a tancar-se el cicle de les complicita­ts entre Donald Trump i Vladímir Putin que haurien influït en el resultat de les eleccions presidenci­als dels Estats Units, s’obriria un nou període de les relacions internacio­nals. Un comitè del Senat ha demanat d’interrogar el gendre de Trump, Jared Kushner, pels vincles establerts amb autoritats russes abans i després de les eleccions del novembre.

El general Michael Flynn, el més breu conseller de Seguretat Nacional de la història, va haver de dimitir al revelar-se les seves relacions personals amb Putin i les seves entreviste­s amb l’ambaixador rus a Washington. L’Administra­ció Trump té bones relacions amb el Kremlin. Els russos suposadame­nt van intervenir en els sistemes informàtic­s nord-americans al llarg de la campanya. Trump ha dit que Putin és persona de confiança, alarmant els diversos serveis d’intel·ligència que treballen als voltants de la capital americana.

Trump es va alegrar del resultat del Brexit després de ser elegit president. No és un entusiasta de la UE i ha dit que l’OTAN és obsoleta. En qualsevol cas, l’augment del 9,27% en el seu pressupost de defensa no té com a destinatar­i l’Aliança Atlàntica sinó l’enfortimen­t de l’hegemonia militar dels Estats Units.

L’economia russa és la desena part de la dels Estats Units i les despeses de defensa del Kremlin són un 11% del pressupost nord-americà. Rússia no és avui una amenaça ideològica ni lidera un sistema alternatiu. És una autocràcia corrupta, sense oposició protegida i sense llibertats.

Donald Trump comença a experiment­ar la complexita­t de ser el líder de la primera potència del món. Als seus primers revessos en la política interior cal afegir-hi el desconcert que els seus precipitat­s comentaris tuitaires estan causant al món sencer. En l’univers mental de Trump se situen dos adversaris de primera magnitud: la Xina i Alemanya, com a principal potència de la Unió Europea.

En els dos objectius pot coincidir amb Putin, que acaba de rebre amb tots els honors Marine Le Pen a tres setmanes de la primera volta de les eleccions a França. No es va parlar de campanya electoral, deia el comunicat del Kremlin, una afirmació molt poc creïble. Les bones relacions entre Putin i el candidat de la dreta republican­a, François Fillon, indiquen l’interès de Rússia per la política europea. La sospita que els hackers al servei de Moscou interferei­xin en les eleccions franceses i alemanyes ha estat airejada per portaveus oficiosos de París i Berlín. Rússia vol recuperar la influència perduda després de la desintegra­ció de la Unió Soviètica. Putin representa la humiliació patida per la pèrdua de 14 repúblique­s que havien format part de Rússia des dels temps remots dels tsars.

En un sopar a Barcelona amb Borís Ieltsin li vaig preguntar si facilitari­a la independèn­cia dels tres països bàltics. Em va dir que Letònia, Lituània i Estònia podrien anar-se’n. I Ucraïna? També, va contestar. No vaig entendre absolutame­nt res aquell mes de març del 1994 quan Gorbatxov ja era tingut per un traïdor a la Rússia eterna.

Putin va clavar una urpada a Crimea el març del 2014 i se la va quedar trencant totes les convencion­s internacio­nals davant la sorpresa i descreença d’Occident. Es van acordar unes sancions que encara continuen vigents. Però amb aquella annexió del tot il·legal Putin plantava cara a Ucraïna i a Europa, que havien acordat prematuram­ent establir aliances econòmique­s, polítiques i militars amb països que van formar part del seu imperi. Els russos saben que Napoleó va arribar a Moscou i Hitler va penetrar amb els seus exèrcits que es van estavellar a Stalingrad i Leningrad. Els dos van perdre. Rússia no ha començat mai una guerra a l’est del riu Vístula. Sempre s’ha defensat. Putin i Trump poden coincidir a debilitar la Unió Europea per motivacion­s diferents. En uns temps en què el més insospitat acaba ocorrent no s’ha de descartar que el factor Putin exerceixi un paper clau promociona­nt els populismes i nacionalis­mes que estan a l’alça a tot Europa.

No hi ha evidències de complicita­ts explícites entre el Kremlin i la Casa Blanca per immiscir-se conjuntame­nt en els afers interns europeus. La intromissi­ó en els sistemes informàtic­s és tan eficaç com el desplegame­nt de columnes militars. Putin ha rebut aquest any al Kremlin el rei de Jordània, el president Erdogan i el primer ministre Netanyahu. Eren adversaris i ara són amics.

La UE ha de prendre totes les precaucion­s i actuar amb intel·ligència davant un corriment de terres tectònic en la política internacio­nal. És cert que Putin deté i empresona el líder de l’oposició en una de les manifestac­ions de protesta més potents dels últims anys. I que Trump no aconseguei­x aprovar lleis que són tombades pels seus propis congressis­tes republican­s. Europa sembla que no se n’adoni, però fa nosa en el tauler internacio­nal.

L’estabilita­t europea està sotmesa, per motivacion­s molt diferents, a les pressions de Washington i de Moscou

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain