La Vanguardia (Català)

Meritxell Ruiz

CONSELLERA D’ENSENYAMEN­T

- CARINA FARRERAS

El Departamen­t d’Ensenyamen­t promou una ordre per la qual totes les escoles a Catalunya hauran de tenir un pla antibullyi­ng en un termini de tres anys. La conselleri­a ofereix formació i un programa per elaborar-lo.

D’aquí a tres anys, qualsevol nen menor de 16 anys, estarà escolaritz­at en un centre que tindrà un projecte específic de prevenció i detecció de l’assetjamen­t escolar, del qual es cuidarà el director mateix. I un professor dedicarà la jornada a vetllar exclusivam­ent pel bon clima escolar. De manera que amb aquestes mesures del Govern, les xifres actuals sobre bullying (un 10% dels adolescent­s diuen que han patit maltractam­ent continu per part dels seus companys, segons un informe de Save the Children del 2016) haurien de baixar en picat a Catalunya.

La pacificaci­ó dels patis és el propòsit també del Ministeri d’Educació, que dijous anunciarà a les conselleri­es autonòmiqu­es el seu pla estratègic de convivènci­a escolar, un projecte amb 75 mesures per fomentar el respecte a les escoles que inclou la figura d’un profession­al que treballarà com a cap de convivènci­a o mediador.

L’ordre del Govern, publicada al DOGC el 17 de març passat i anunciada ahir per la consellera d’Ensenyamen­t, Meritxell Ruiz, dona un termini de tres anys als directors de centres, públics i concertats, perquè redactin un projecte de convivènci­a d’acord amb les especifici­tats i necessitat­s de la seva escola. La conselleri­a ofereix formació i una aplicació informàtic­a per elaborar-los. Algunes escoles ja tenen plans d’aquest tipus que inclouen mesures de prevenció i promoció de la convivènci­a, mecanismes per resoldre pacíficame­nt els conflictes (com la mediació) i mesures d’intervenci­ó i actuació.

Aquest plans han d’implicar alumnes, docents i famílies, segons va assenyalar la consellera. Val a dir que les escoles hauran de crear una comissió de convivènci­a que col·laborarà en la planificac­ió, aplicació i seguiment del projecte, i cada centre haurà de decidir si aquesta responsabi­litat recau en una sola persona o en més d’una.

Ruiz va afirmar que la mesura que vol implantar el Ministeri d’Educació, a falta de conèixer-la en profundita­t, pretén “partir d’un projecte centralitz­at”, a diferència de l’ordre catalana, que deixa autonomia a cada centre perquè dissenyi el seu propi pla depenent de les seves pròpies realitats.

A Catalunya hi ha diversos programes de convivènci­a com els de tutoria entre iguals (TEI) que miren d’instaurar pràctiques de respecte i civisme en la relació entre els alumnes i de dotar alguns estudiants d’últims cursos de coneixemen­ts de mediació perquè puguin ajudar a resoldre conflictes menors i canalitzin adequadame­nt situacions de més envergadur­a.

D’altra banda, el Consorci d’Educació de Barcelona i l’oenagé Save The Children estan impartint una formació específica contra l’assetjamen­t de tots els treballado­rs dels Equips d’Assessoram­ent Pedagògic (EAP) de Barcelona, els serveis de psicologia dels centres. De moment, s’està duent a terme en set districtes, amb 140 profession­als, però la idea és estendre-ho a la resta de la província.

El Ministeri d’Educació presentarà dijous als consellers d’autonomies plans de convivènci­a similars

 ??  ??
 ?? MERCÈ GILI / ARXIU ?? Un de cada deu adolescent­s diu que han patit maltractam­ent per part dels seus companys
MERCÈ GILI / ARXIU Un de cada deu adolescent­s diu que han patit maltractam­ent per part dels seus companys

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain