La Vanguardia (Català)

El G-7 de la cultura

Florència acollirà per primera vegada un G-7 dels ministres de Cultura

- Roma. Correspons­al EUSEBIO VAL

Florència acull la primera reunió de ministres de Cultura dels set països més desenvolup­ats, una cimera que neix a imitació de les que tenen com a eix l’economia o les relacions internacio­nals, i que ha proposat la creació d’uns cascos blaus destinats a protegir els béns culturals als països en guerra per evitar que siguin destruïts.

CULTURA

Itàlia vol assumir el lideratge en la promoció de la cultura i la conservaci­ó del patrimoni com a factors centrals de la diplomàcia multilater­al en fòrums com les Nacions Unides i el G-7. Amb aquesta filosofia, el Govern de Paolo Gentiloni ha organitzat a Florència, dijous i divendres d’aquesta setmana, la primera reunió dels ministres de Cultura dels set països més industrial­itzats (Estats Units, Canadà, Japó, Gran Bretanya, França, Alemanya i Itàlia).

Des que es va crear el G-7, fa més de quaranta anys, són habituals les trobades dels titulars d’Afers Exteriors i de Finances d’aquest exclusiu club per preparar les cimeres dels caps d’Estat i de Govern. Itàlia, que enguany serà l’amfitriona de la cimera de finals de maig a Taormina (Sicília), ha volgut ampliar les reunions preparatòr­ies als responsabl­es de Cultura perquè considera que el seu àmbit de responsabi­litat és un instrument essencial per al diàleg entre els pobles. Es va pensar que Florència era un escenari ideal. També hi estan convidats el comissari de Cultura de la UE i la secretària general de la Unesco.

S’espera que de la reunió en surti una declaració final en què els set grans reafirmin la seva voluntat de preservar el patrimoni cultural de la humanitat, de col·laborar entre ells amb aquest objectiu i per ajudar a reparar els danys causats per les catàstrofe­s naturals, les guerres, el terrorisme i el tràfic il·lícit de béns culturals.

El G-7 de cultura s’emmarca en un esforç més ampli que es va plasmar, divendres passat a Nova York, amb l’adopció d’una històrica resolució del Consell de Seguretat de l’ONU, la 2437, afavoridon­ar da per Itàlia i França, en què s’esmenta pel seu nom l’activitat destructor­a de l’Estat Islàmic (EI) als territoris que ocupa i de les milícies associades a Al-Qaida i altres grups islàmics radicals, que no només han devastat monuments com Palmira, per raons de fanatisme religiós, sinó que han comerciat il·legalment amb restes arqueològi­ques fruit del saqueig per finançar-se i comprar armes.

A l’apartat número 19, la resolució afirma que les operacions de mantenimen­t de la pau decretades pel Consell de Seguretat poden incloure la protecció de patrimoni cultural perquè no sigui destruït, perquè no es facin excavacion­s il·legals i per evitar el saqueig i la venda il·lícita. Es tracta, així doncs, de crear uns veritables cascos blaus (soldats de l’ONU) dedicats a la preservaci­ó cultural. El ministre italià del ram, Dario Franceschi­ni, va llançar la idea d’aquests cascos blaus en una entrevista a The Guardian el març del 2015, i després Matteo Renzi la va reiterar davant l’Assemblea General de l’ONU, mesos després. La Unesco va recollir el guant i va instar tots els Estats membres a crear una unitat especial, una task force, que pugui ser enviada en temps breu a qualsevol zona del món si és necessari. Itàlia, per exemple, ja ha constituït aquesta unitat.

El Govern italià i l’Ajuntament de Florència han volgut donar un especial importànci­a a la reunió del G-7. Ahir van convocar a Roma, a la seu dels correspons­als estrangers, una conferènci­a de premsa. A la capital toscana els assistents seran compliment­ats amb un concert al Palau Vell sota la direcció de Riccardo Muti.

Divendres tindrà lloc un debat en què participar­an el president de la fundació de la Biennal de Venècia, el director executiu del British Council, el president del Centre Pompidou i el principal conservado­r del Museu d’Art Contempora­ni de Tòquio, entre d’altres. Entre els arguments de discussió hi figura el paper de la cultura en el context de la crisi del sistema geopolític mundial i la seva possible funció com a contrapès dels nous populismes i nacionalis­mes que emergeixen.

El G-7 estarà precedit d’una reunió més tècnica sobre la tutela del patrimoni cultural, a nivell de policia, en què assistiran representa­nts de la Interpol. El ministre Franceschi­ni va destacar la vasta experiènci­a italiana en aquest terreny, per exemple dels carrabiner­s, que han hagut d’enfrontar-se a robatoris de naturalesa mafiosa, falsificac­ions i tota mena de delictes. Itàlia també s’està especialit­zant, obligada per les circumstàn­cies, en la preservaci­ó de patrimoni cultural després de catàstrofe­s naturals, sobretot terratrèmo­ls. Per això ben aviat es crearà una unitat específica dins de la Protecció Civil. Segons Franceschi­ni, els bombers italians han desenvolup­at tècniques per salvar obres d’art en edificis semienderr­ocats, unes habilitats que es van poder posar en pràctica arran dels últims sismes dels Abruços.

A la reunió es debatrà si la cultura pot contrarest­ar l’actual onada populista i nacionalis­ta

 ?? MAURIZIO DEGL INNOCENTI / EFE ?? De Síria a Florència.
Un vianant fa una fotos d’una reproducci­ó de l’arc de Palmira –destruït per l’Estat Islàmic–, instal·lada de cara a l’esdevenime­nt cultural del G-7
MAURIZIO DEGL INNOCENTI / EFE De Síria a Florència. Un vianant fa una fotos d’una reproducci­ó de l’arc de Palmira –destruït per l’Estat Islàmic–, instal·lada de cara a l’esdevenime­nt cultural del G-7

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain