La Vanguardia (Català)

Sal contra l’ocupació

El comitè d’empresa pressiona la Generalita­t perquè busqui una sortida

- ECONOMIA

Els treballado­rs de les mines de Sallent i Súria demanen una moratòria en l’acumulació de sal perquè els seus llocs de treball no perillin.

El comitè d’empresa d’Iberpotash de les mines de Sallent i Súria va demanar ahir públicamen­t que es continuï acumulant sal a les instal·lacions encara que una sentència judicial ho prohibeixi a partir de l’1 de juliol vinent. La declaració conjunta dels treballado­rs pressiona la Generalita­t perquè és l’única que podria “reinterpre­tar” la decisió judicial contra Iberpotash, que està controlada per la companyia israeliana ICL. Entre directes i indirectes, Iberpotash dona ocupació a més de 5.000 treballado­rs.

L’origen del problema es troba en el retard de 18 mesos que acumulen les obres de condiciona­ment de la mina de Súria que està duent a terme Iberpotash. Va ser l’antiga direcció d’Iberpotash –que ara ha estat cessada– la que va fixar davant el tribunal la data de l’1 de juliol com el moment en què podria deixar d’abocar-se sal a la muntanya del Cogulló, al costat de la mina de Sallent. La sal és el residu que queda quan s’extreu la potassa del subsòl. I encara que una part està començant a reaprofita­r-se per a usos industrial­s, la major part s’acumula en una gegantina muntanya. El problema és que aquesta sal es filtra i contamina l’aigua del subsòl.

El comunicat conjunt emès ahir per part dels comitès d’empresa de les dues plantes es va fer públic el mateix dia en què els representa­nts del sindicat CGT a Iberpotash, juntament amb la diputada de la CUP Anna Gabriel, van dur a terme una roda de premsa al carrer davant la Generalita­t de Catalunya, a Barcelona. Rubén Noe, delegat de la CGT a Iberpotash, va assenyalar ahir que s’havien assabentat del comunicat conjunt a l’acabar la roda de premsa però que compartien els objectius amb la resta de la plantilla.

En la nota del comitè d’empresa, els treballado­rs, malgrat recordar que “les sentències judicials hi són per complir-les”, demanen “una moratòria en el temps que permeti una transició pacífica i sense cost social ni laboral”. Només l’Administra­ció pot facilitar aquesta moratòria, amb la qual cosa la pressió sobre la Generalita­t i la resta d’administra­cions locals implicades ara mateix és màxima. Ahir, durant l’acte organitzat per la CGT a Barcelona la diputada de la CUP, Anna Gabriel, va dir que “la responsabi­litat està en mans del Govern i són ells els que han de treballar per mantenir tots i cada un dels llocs de treball”, informa ACN.

Encara que ara per ara no ha transcendi­t quines són les ofertes que fa l’empresa, el cert és que existeixen alternativ­es que podria posar en marxa Iberpotash per poder superar el període de gairebé dos anys que falta perquè la planta de Súria estigui preparada per assumir la producció de Sallent. Iberpotash afirma que necessita mantenir una producció d’1 milió de tones a l’any per ser competitiv­a. Les alternativ­es per part de l’empresa podrien consistir en cessar parcialmen­t la producció de Sallent i mantenir només la part d’extracció de potassa de la quaql el residu de sal es pugui acumular fora del Cogulló. En aquest escenari, que òbviament seria perjudicia­l econòmicam­ent per a l’empresa perquè produiria menys de l’objectiu d’1 milió de tones, la part de la plantilla sense feina per la reducció de l’activitat podria entrar en un expedient de regulació d’ocupació de caràcter temporal mentre s’acabin les obres. Aquestes alternativ­es no estan avui dia oficialmen­t a sobre de la taula.

L’empresa manté reunions periòdique­s amb el Govern de la Generalita­t en el marc d’una comissió interdepar­tamental creada a aquest efecte en què participen representa­nts de tres conselleri­es (Empresa, Territori i Presidènci­a) més la delegació del Govern de la Generalita­t.

Per avui hi ha prevista una reunió entre l’empresa i els sindicats. Fonts de l’empresa asseguren que hi ha un acord firmat amb la plantilla l’any 2011 pel qual Iberpotash es compromet a dur a terme la reestructu­ració de l’activitat sense perjudicar la plantilla.

Tot el projecte inversor d’Iberpotash per reordenar la seva activitat a Catalunya tenia un pressupost d’uns 500 milions, dels quals ja se n’han invertit 390. Falten 110 milions més, juntament amb una partida de 145 milions addicional­s per millorar les plantes salineres. Precisamen­t, les companyies salineres rivals d’Iberpotash estan influint en la gestió del procés amb al·legacions a tots els permisos que sol·licita l’empresa. El temor que existeix entre la plantilla és que la situació actual d’inestabili­tat pogués portar la multinacio­nal israeliana a replanteja­r-se el seu programa inversor.

 ?? INMA SAINZ DE BARANDA ?? L’acte organitzat ahir per CGT amb la presència de la diputada de la CUP, Anna Gabriel, a la dreta
INMA SAINZ DE BARANDA L’acte organitzat ahir per CGT amb la presència de la diputada de la CUP, Anna Gabriel, a la dreta

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain