La Vanguardia (Català)

Aldarulls a París arran de la mort d’un xinès a mans de la policia

Pequín exigeix a França que aclareixi el succés i protegeixi els seus ciutadans

- PARÍS Agències i redacció

La mort a mans de la policia d’un pare de família xinès a París, tirotejat a casa seva en circumstàn­cies ambigües, ha provocat aldarulls violents davant d’una comissaria, amb tres agents ferits i 35 detinguts, i una protesta oficial de Pequín.

Shaoyo Liu, de 56 anys, va morir per un tret al pit diumenge a la nit quan tres agents van acudir al domicili, al districte XIX (nord de París), després de rebre una denúncia de disputa domèstica. La família nega la versió policial, segons la qual va atacar els agents amb unes tisores i ells van actuar en legítima defensa.

El cas ha revoltat la comunitat xinesa, que sol queixar-se de la passivitat policial davant els atacs racistes dels quals és víctima. Dilluns a la nit, 24 hores després del desgraciat succés, 150 persones es van congregar davant de la comissaria del districte. La protesta es va caldejar. Amb crits d’“assassins”, van llançar objectes als antiavalot­s, van abocar contenidor­s d’escombrari­es i van fer malbé alguns vehicles. Els enfrontame­nts es van saldar amb tres agents ferits i 35 detinguts. Ahir hi va haver una nova manifestac­ió davant la comissaria per demanar justícia i l’alliberame­nt dels detinguts.

La indignació ha arribat a Pequín, amb una protesta del Govern xinès. En un gest inusitat, una portaveu del Ministeri d’Afers Exteriors va exigir que es faci “llum” sobre el cas i “mesures eficaces per protegir la seguretat, els drets i els interessos legítims dels ciutadans xinesos”. El Govern francès va respondre en un comunicat que “la seguretat de tots els ciutadans estrangers és una prioritat” i va subratllar que s’han pres “mesures reforçades en els últims mesos”.

Hi ha una investigac­ió en curs per aclarir què va passar a casa dels Liu. Segons els agents, un veí va trucar a les vuit del vespre per denunciar que “un individu estava amenaçant gent amb unes tisores”. Quan hi van arribar, van veure Liu al balcó, que els insultava. Van sentir crits i plors dins del pis. “Tot just obrir la porta”, l’home es va precipitar amb unes tisores sobre un policia, que només va ser ferit lleument gràcies a l’armilla antibales. Va ser llavors quan un altre agent va obrir foc.

La família de Shaoyo Liu, pare de cinc fills d’entre 15 i 21 anys, explica una altra història. “La policia estava intentant obrir la porta amb una palanca i el pare era darrere. Portava tisores perquè estava escatant peix pel sopar”, va assegurar l’advocat, Calvin Job. Una filla va explicar al diari Le Parisien que el seu pare, que amb prou feines parlava francès, els va dir que no obrissin la porta i que tenien por perquè els agents no portaven uniforme i anaven armats. “Els vaig cridar que es calmessin, però no va servir de res. El meu pare va treure les tisores. Van tirar la porta a terra i vaig sentir un tret, i llavors ja no vaig veure més el meu pare. Era a terra”, va relatar. La bala l’havia impactat al pit.

El 2012, Liu va ser ingressat a la infermeria psiquiàtri­ca de la prefectura de la policia, arran d’una denúncia de veïns per problemes de convivènci­a, però “no tenia antecedent­s psiquiàtri­cs greus”, segons la policia.

França té la comunitat xinesa més gran d’Europa, la majoria persones arribades a la dècada dels vuitanta. “Són víctimes d’actituds racistes a França, especialme­nt d’altres grups ètnics com els àrabs. Són objectiu dels delinqüent­s perquè solen portar diners en metàl·lic i molts no tenen papers. Consideren que la policia no els protegeix”, diu Pierre Picquart, de la Universita­t de París VIII. El setembre passat, la mort d’un sastre xinès apallissat per joves a la banlieue va mobilitzar la comunitat asiàtica, amb una gran marxa a París per exigir més seguretat.

La policia assegura que Shaoyo Liu va atacar un agent amb unes tisores; la família ho nega i diu que estava cuinant

 ?? MICHEL EULER / AP ?? Membres de la comunitat asiàtica protesten davant de la comissaria de policia del districte XIX de París
MICHEL EULER / AP Membres de la comunitat asiàtica protesten davant de la comissaria de policia del districte XIX de París

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain