La Vanguardia (Català)

Penelope Fillon, imputada per estafa agreujada després de declarar 12 hores

- PARÍS Redacció i agències

El Penelopega­te no deixa un minut de respir als Fillon i si al candidat conservado­r a la presidènci­a de França el van imputar el 14 de març passat per “malversaci­ó de fons públics” i “encobrimen­t d’abús de béns socials”, ara és la seva dona qui s’enfronta a la mateixa acusació, a més de la d’estafa agreujada.

Pel que sembla la dona del candidat podria haver falsificat documents davant l’Assemblea Nacional per justificar la seva feina com a assistenta parlamentà­ria. El rotatiu Le Parisien publicava ahir que durant el segon escorcoll que la policia havia dut a terme al despatx de Fillon, el 10 de març, van trobar una carpeta amb nòmines no omplertes del juliol del 2012 a nom de Penelope, on figurava que tenia un contracte en un altre lloc de vint hores setmanals. És a dir, la seva feina a la revista Revue des Deux Mondes, el director de la qual era íntim del seu marit, per la qual s’agenciava 5.000 euros al mes.

Tanmateix, als documents entregats en el primer escorcoll, els Fillon només havien atribuït catorze hores setmanals a aquesta segona feina, cosa que segons Le Parisien podria tenir la intenció de burlar-se de la llei francesa que impedeix d’acumular més de 44 hores setmanals de feina. Per la seva feina com a ajudant del seu marit, Penelope va cobrar un sou mensual de 3.872 euros.

“Està en estat de xoc, no s’atreveix a sortir de casa, però continua determinad­a”, va dir un íntim de Penelope a Le Journal du Dimanche. La dona del candidat conservado­r, que va comparèixe­r ahir durant 12 hores davant els tres magistrats del cas per aclarir la naturalesa d’aquests presumptes documents falsificat­s, ha estat finalment imputada per malversaci­ó de fons públics, complicita­t en malversaci­ó, encobrimen­t de béns socials –com el seu marit– i estafa agreujada.

Novament, l’acusació no implica una culpabilit­at, però la situació no té precedents en la història de la política francesa. François Fillon, que va començar la cursa liderant les apostes, continua decidit a assenyalar el president François Hollande per tots els seus mals, al·legant que totes aquestes investigac­ions només es tracten d’un complot per impedir la seva arribada a l’Elisi.

De moment, la tècnica no li està funcionant i els últims sondejos que es van publicar ahir li donaven el 18% d’intenció de vot a la primera volta, per darrere de la ultradreta­na Marine Le Pen (25%) i el liberalpro­gressista Emmanuel Macron (24%).

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain