La Vanguardia (Català)

La coalició contra l’EI bombardeja centenars de civils a Mossul

Amnistia Internacio­nal diu que es va demanar a la població que es quedés a casa

- FÉLIX FLORES

Les pitjors previsions sobre la batalla de Mossul s’estan complint. La coalició internacio­nal contra l’Estat Islàmic va causar més de 250 morts entre la població civil en bombardejo­s aeris a l’oest de la ciutat entre el 17 i el 18 de març. L’alt comissiona­t de l’ONU per als drets humans, Zeid Ra’ad al-Hussein, comptabili­tza 307 civils morts i 273 ferits des del 17 de març, mentre que Amnistia Internacio­nal (AI) denuncia en un informe que “atacs desproporc­ionats i atacs indiscrimi­nats (...) poden constituir crims de guerra”, i subratlla que les autoritats iraquianes van advertir a la població que es quedés a casa.

Segons la relatora d’AI Donatella Rovera, “els atacs aeris de la coalició encapçalad­a pels EUA han destruït cases senceres amb famílies dins. L’elevat nombre de víctimes civils indica que les forces de la coalició (...) no han pres les precaucion­s adequades per prevenir la mort de civils, en flagrant violació de la llei humanitàri­a internacio­nal”.

La matança del barri de Mossul Al-Jadida o Nova Mossul es va conèixer poc després, gràcies a la defensa civil iraquiana. Entre les víctimes hi ha 26 membres d’una família i 12 i 11 de dues més, segons testimonis recollits per l’oenagé Airwars, que porta una comptabili­tat dels bombardejo­s a l’Iraq i Síria recollint i contrastan­t informacio­ns de fonts diverses.

El 25 de març, el Comandamen­t Central dels Estats Units (Centcom) va reaccionar dient que “a petició de les forces de seguretat iraquianes, la coalició va colpejar combatents de l’EI i els seus equipament­s el 17 de març a l’oest de Mossul en un lloc que es correspon amb les al·legacions de víctimes civils”. L’endemà, el general Joseph Votel, cap del Centcom, deia en una altra nota: “Estem investigan­t l’incident per determinar exactament què va passar i continuare­m prenent mesures extraordin­àries per evitar danys als civils”. Aleshores, l’Organitzac­ió Mundial de la Salut confirmava la mort d’almenys cent persones el dia 17.

El Centcom no ha dit quins avions, de quina nacionalit­at, van dur a terme l’atac. L’alt cap iraquià va afirmar que no es van trobar senyals que l’edifici destruït “al cent per cent” hagués estat blanc d’un bombardeig, però admetia que aquell dia es va sol·licitar un atac aeri. De fet, la coalició va informar de quatre atacs entre el 16 i el 17 i de quatre més entre el 17 i el 18. En els primers es va esmentar “un edifici en mans de l’EI”. Testimonis recollits per Reuters parlaven d’un camió de l’Estat Islàmic amb explosius a prop dels habitatges. El comandamen­t iraquià en va responsabi­litzar l’EI i va tancar l’accés a la premsa.

No és la primera vegada. La coalició va reconèixer morts de civils els dies 11 i 12 de gener, al barri de Malijah i a Al-Jadida, i va esmentar la destrucció de tres edificis. Però les seves dades són molt lluny de la comptabili­tat de les oenagés. Fins al 4 de març només reconeixia 220 civils morts a l’Iraq i Síria des de mitjans del 2014, mentre que Airwars en calcula almenys 2.715 en aquest temps, amb un miler només al març. El col·lectiu periodísti­c Airwars, amb base a Londres, assenyala que el nombre de víctimes civils causades per la coalició supera el de l’aviació siriana i la russa.

Testimonis recollits per Amnistia i Al-Jazira revelen l’ús d’avions per abatre un sol franctirad­or de la teulada d’un edifici. Però no es tracta només d’atacs aeris sinó també de l’ús d’artilleria pesant a Mossul Oest, on queden 600.000 persones, segons l’ONU, 400.000 a la ciutat vella. Les autoritats iraquianes diuen, en canvi, que es fan servir “bombes intel·ligents”.

Mossul Eye, que és el nom de guerra d’un professor d’història, autor d’un blog des del qual ha denunciant l’opressió gihadista a la seva ciutat, va comunicar ahir que el marit de la seva cosina i els seus dos fills havien mort per morters de les forces iraquianes. Mossul Eye, que estava exultant a l’inici de la batalla, avisava el 14 de març desenes de milers de seguidors a les xarxes socials que hi havia “moltes famílies atrapades a casa seva a AlJadida, Al-Amil i Al-Risala”. I el 25, advertia: “Policia Federal Iraquiana, deixeu de bombardeja­r Zanjili, esteu matant civils”. La Policia Federal porta el pes de l’ofensiva a Mossul Oest. Amnistia subratlla l’ús de morters en un entorn urbà “on els carrers només tenen uns metres d’ample” i “el marge d’error i el radi d’acció signifique­n que molt probableme­nt causaran víctimes civils”.

Testimonis que van aconseguir sortir de la ciutat van dir a AI que s’havien quedat a casa seguint les indicacion­s que els van arribar per la ràdio o en pamflets llançats des d’avions. Per Donatella Rovera, “les forces de la coalició haurien d’haver sabut que aquests atacs comportari­en un nombre significat­iu de víctimes civils”.

Els testimonis parlen de trets de morters i les autoritats diuen que fan servir “bombes intel·ligents”

 ?? FELIPE DANA / AP ?? Bombers i membres de la defensa civil iraquiana busquen cadàvers entre la runa al barri d’Al-Jadida, el 24 de març passat
FELIPE DANA / AP Bombers i membres de la defensa civil iraquiana busquen cadàvers entre la runa al barri d’Al-Jadida, el 24 de març passat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain