La Vanguardia (Català)

L’oposició posa en dubte la imparciali­tat de Forcadell

JxSí i CUP defensen la gestió de la presidenta i ella afirma que compleix el reglament

- MAITE GUTIÉRREZ Barcelona

La gestió de Carme Forcadell al capdavant de la presidènci­a del Parlament de Catalunya ha estat posada en dubte. La seva negativa a paralitzar el ple de la setmana passada perquè la Mesa analitzés l’advertènci­a dels lletrats de la Cambra –van avisar que votar la disposició del referèndum en els pressupost­os era il·legal– ha provocat un profund malestar en els grups de l’oposició. Les queixes se centren sobretot en l’actuació de l’expresiden­ta de l’ANC en aquesta convulsa sessió plenària, però van més enllà. Ciutadans, el PSC i el PP consideren que Forcadell afavoreix la majoria independen­tista i denuncien falta de neutralita­t en diferents episodis.

Així ho van transmetre ahir a Forcadell mateixa. Els tres grups van lliurar un escrit a la presidenta durant la junta de portaveus en què denuncien que es va saltar el reglament i va vulnerar els drets dels diputats durant la votació dels pressupost­os de la Generalita­t. Per tot plegat, demanen que Forcadell actuï amb la “imparciali­tat i objectivit­at implícits en la funció de representa­ció de la Cambra de la presidènci­a del Parlament”.

El grup de Catalunya Sí que es Pot, per la seva banda, comparteix algunes d’aquestes queixes, però no firma el document presentat perquè no està d’acord amb tots els punts. En canvi, sí que qüestiona que la Mesa, on Junts pel Sí té majoria, no hagi atès la seva sol·licitud perquè els lletrats estudiïn la presumpta contradicc­ió entre les dues esmenes sobre la disposició del referèndum –una de la CUP, que defensa la consulta unilateral, i l’altra de CSQP, amb el referèndum pactat–.

“Tenim la sensació que els plens no s’ordenen amb objectivit­at i demanem que, de cara al futur, la Mesa i la presidènci­a garanteixi­n els drets de tots els grups”, va subratllar la portaveu socialista, Eva Granados. “Forcadell ha d’entendre que ja no és la presidenta de l’ANC”, va afegir el diputat de Cs Fernando de Páramo. La diputada popular Esperanza García va afirmar que “la negativa de la Mesa s’està convertint en un esport, i això és un risc per a la democràcia”. En definitiva, aquests grups lamenten que Forcadell “utilitzi” la institució del Parlament per complir els objectius del bloc independen­tista.

Els arguments van ser rebutjats per Junts pel Sí, la CUP i Forcadell mateixa. El grup de Govern va defensar la imparciali­tat de la presidenta i va assegurar que aquesta es limita “a aplicar el reglament”. L’oposició, va continuar Junts pel Sí, intenta “desgastar-la”. Els antisistem­a, per la seva banda, van criticar que “s’infravalor­i” la feina de Forcadell, que van qualificar d’irreprotxa­ble.

La presidenta va respondre ahir a les queixes de Cs, el PSC i el PP mitjançant un comunicat en el qual defensa la seva “equanimita­t”. Exposa una sèrie d’articles del reglament del Parlament per afirmar que si no va paralitzar el ple de la votació dels pressupost­os i va reunir la Mesa, tal com sol·licitaven els tres grups, va ser perquè “segons el reglament, no calia”.

Així mateix recorda que la convocatòr­ia de la Mesa és competènci­a exclusiva de la presidènci­a i que la sol·licitud del grup parlamenta­ri del PP per concentrar la junta de portaveus “no tenia fonamentac­ió reglamentà­ria”.

Cs, PSC i PP lamenten com va actuar en l’últim ple la cap del Parlament i l’acusen d’afavorir l’independen­tisme

 ?? MARIA BELMEZ / ACN ?? Carme Forcadell
MARIA BELMEZ / ACN Carme Forcadell

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain