La Vanguardia (Català)

Un socialisme adjectiu

- Antoni Puigverd

Ahir el periodista Juan Carlos Merino titulava així, a l’edició digital de La Vanguardia, la seva crònica de la darrera jugada de l’aparell socialista: “La gestora del PSOE fa entrar Pedro Sánchez en un cul-de-sac”. És un titular molt precís. Incapaç de guanyar-lo a camp obert, la burocràcia socialista està provocant tota mena de noses al candidat Sánchez. Obstacles de picaplet. Primer el van fer plegar de secretari general emparant-se en la lletra dels estatuts, però forçant-ne l’esperit. Després han afavorit sense dissimulac­ions, amb un desvergony­iment que només els molt forts o els molt febles practiquen, la candidatur­a oficialist­a de Susana Díaz, avalada per totes les velles glòries del partit. Tot i això, no semblen gens segurs de poder-lo tombar, i ara el forcen a descapital­itzar-se econòmicam­ent: un candidat sense recursos econòmics per fer campanya és home mort. Amb molta alegria es va llençar l’esquerra a defensar les primàries, oblidant precisamen­t que, a tot arreu on es practiquen, són un recurs ideal per a polítics de butxaca profunda i consistent.

Si realment li tallen el finançamen­t popular que havia aconseguit pel mètode del micromecen­atge, Sánchez queda acorralat en un cul-de-sac. Ara bé, quan un animal és acorralat, generalmen­t es gira contra els caçadors, encara que sigui a la desesperad­a. El fantasma de l’escissió, de què l’altre dia parlava Enric Juliana, cada dia es fa més visible als foscos passadisso­s del devastat casalot socialista.

Mentre les velles glòries surten dels àlbums de fotografie­s per auxiliar Susana Díaz, Sánchez de grat o per força és empès cap a l’espai de Podem. Si finalment hi ha escissió, l’eix polític de l’esquerra ja es desplaçarà irreversib­lement cap al conglomera­t que Pablo Iglesias articula amb els comuns catalans, les mareas gallegues i el compromís valencià. Amb l’afegitó de la nova esquerra socialista de Pedro Sánchez, el conglomera­t liderat per Podem tindria possibilit­ats de créixer també on ara estava més verd: Andalusia i les Castelles. Ara com ara, certament, aquest conglomera­t no sembla prou fort per decantar la balança d’una majoria. Però hi ha una cosa que quedarà clara des del primer moment de l’escissió, si es produeix: obligarà el PSOE oficial a deixar de ser substantiu per convertir-se en un adjectiu del PP. Un adjectiu meridional.

La famosa expressió PPSOE, tan popular a les xarxes socials, es convertiri­a, per tant, en una realitat que el PSOE necessitar­ia per sobreviure. Més marge de joc per al PP, doncs. Una vegada més, el president Rajoy aconseguei­x reduir l’espai dels adversaris. Tindrà un PSOE condemnat a fer-li de mascota.

Un chien andalou: a la seqüència inicial d’aquest famós film surrealist­a, Buñuel talla l’ull d’una dona amb una fulla d’afaitar. Sánchez està sent forçat a estimbarse, però tindrà temps de perforar la còrnia de Susana Díaz. I, per poc profund que sigui el tall, la mirada del PSOE quedarà inevitable­ment subordinad­a a la del PP.

El PSOE, si abandona el substantiu, es pot convertir en un adjectiu meridional del PP

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain