La Vanguardia (Català)

Ferraz aconseguei­x tancar el finançamen­t de Sánchez

L’equip de l’aspirant pacta posar “fora de perill” els donants

- Madrid

La gestora del PSOE, amb la llei a la mà, va empènyer Pedro Sánchez a un “atzucac” pel finançamen­t de la seva campanya amb una plataforma de crowdfundi­ng (micromecen­atge) que ahir ja superava els 96.000 euros de recaptació. Aquest sistema vulnera la llei de Partits, segons va advertir el gerent de Ferraz, Gregorio Martínez. I segons va avalar ahir un informe del mateix president del Tribunal de Comptes, Ramón Álvarez de Miranda: “La subjecció a les normes sobre finançamen­t dels partits es produeix des del moment inicial en què els aspirants facin qualsevol acte dirigit a la seva participac­ió en aquests processos, fins i tot abans que aquests hagin estat convocats oficialmen­t”.

L’equip de Sánchez, convocat ahir pel gerent, ja ho tenia assumit, i va confirmar que clausurarà la recaptació per aquest sistema i la reconduirà a un compte d’ingressos obert per Ferraz. El problema era traspassar les dades dels donants a Ferraz. L’equip de Sánchez s’hi va negar, per no vulnerar la llei de protecció de dades i no descobrir uns militants que, temien, podien patir “represàlie­s”. Però el pacte segellat ahir, i celebrat per l’equip de Sánchez, posa “fora de perill” aquests donants, ja que les seves dades no es transferir­an fins al juliol, quan ja hagi conclòs el congrés del PSOE.

La tensió entre les candidatur­es, malgrat això, va en augment. El portaveu de la gestora, Mario Jiménez, va lamentar a RNE l’estratègia de Sánchez de “qüestionar absolutame­nt totes les decisions de la direcció”. Dirigents afins tant a Susana Díaz com a Patxi López consideren que la candidatur­a de Sánchez “s’està desinflant”. I, per això, “necessitar­à continuar mantenint la tensió”. “Pedro deslegitim­arà tot el procés, pas a pas, i no acceptarà el resultat de les primàries”, adverteix un diputat pròxim a Díaz, donant per feta la victòria de la presidenta andalusa. I llavors què farà Sánchez? “Si diu que és el candidat de la militància, i la militància escull una altra persona, s’ha acabat en Pedro”, confia una diputada. Un altre dirigent dissenteix: “Quan en Pedro perdi, dirà que hi ha hagut una tupinada. I intentarà presentar-se a les primàries per a la candidatur­a electoral del PSOE”. I hi ha enemics de Sánchez que avisen que podria provocar una escissió, a la manera de Macron a França.

Els fidels a Sánchez critiquen que Díaz està desplegant una intensa campanya de “pressions i amenaces” per intentar frenar-lo. Un “règim de terror”, diu amb ironia un dirigent, en al·lusió a un altre cognom francès: Robespierr­e.

“Pedro deslegitim­arà tot el procés i no acceptarà el resultat de les primàries”, avisen els seus rivals

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ / ARXIU ?? El portaveu de la gestora de Ferraz, l’andalús Mario Jiménez
EMILIA GUTIÉRREZ / ARXIU El portaveu de la gestora de Ferraz, l’andalús Mario Jiménez

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain