La Vanguardia (Català)

El jutge felicita amb ironia el gestor de Mireia Pujol perquè li va doblar els fons

- Madrid

Mireia Pujol va tancar ahir a l’Audiència Nacional un llarg cicle de citacions dels membres de la seva família davant el jutge José de la Mata, que els investiga per presumptes delictes fiscals i de blanqueig de capitals. Aparentmen­t, la declaració de Mireia Pujol no va aportar nova llum al procés. La seva tesi sobre la procedènci­a dels diners guardats a Andorra és la de tota la família, l’herència de l’avi Florenci, perquè –va dir– és la que li van explicar.

Però durant la compareixe­nça es va produir una anècdota molt significat­iva: el magistrat, que fa mesos que intenta establir d’on sortien els diners que els Pujol acumulaven en comptes a Andorra, va abandonar la seva habitual contenció i va fer servir el recurs de la ironia per mostrar la seva sorpresa pel grau d’èxit de les inversions de Mireia Pujol i els seus familiars.

La compareixe­nt va explicar que el 1992, quan ella tenia 21 anys, es va obrir a la Banca Reig –després Andbank–, a Andorra, el compte que li corresponi­a, amb un saldo a favor seu fixat en 62 milions de pessetes. I va afegir que en tres anys els havers dels quals podia disposar a l’entitat s’havien multiplica­t per dos. Va ser en aquest punt que el jutge De la Mata no es va contenir i li va etzibar a Mireia Pujol que ja podia expressar la seva felicitaci­ó al banc. “Felicitats al seu gestor”, va ser la recomanaci­ó del magistrat. El motiu de l’exclamació procedeix, probableme­nt, que uns segons abans el jutge havia preguntat a la declarant quina explicació trobava per al seu ràpid increment patrimonia­l. Mireia Pujol, al seu torn, va atribuir el veloç creixement dels seus fons a les precises decisions de gestió de cartera adoptades pel seu banc.

Durant molts anys, Mireia Pujol no va fer ús dels diners esmentats perquè –segons va manifestar– tenia feina i no els necessitav­a. Cap al 2010, però, sí que va utilitzar prop de 170.000 euros per al seu negoci, un centre de fisioteràp­ia. En el compte d’Andbank hi hauria arribat a haver un saldo d’1,7 milions d’euros. El 2014, quan Mireia i altres membres de la seva família van regularitz­ar les sumes de què disposaven a Andorra, tenia 1,4 milions. La declarant va desvincula­r el seu germà Jordi de la gestió d’aquests fons, i va manifestar al jutge que era conscient que no podia portar-lo sense més ni més a Espanya fins a la regularitz­ació. El magistrat, al seu torn, també li va fer notar, com ha passat en compareixe­nces anteriors dels seus germans, que ningú de la família Pujol no ha acreditat documental­ment la versió de l’herència. Arran de més preguntes sobre el llegat, Mireia Pujol va respondre que s’estimava més no parlar-ne.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain