La Vanguardia (Català)

De Ciències i de Lletres

- La Universita­t de Stanford, un dels millors centres del món

Una de les millors defenses del lloc de les Humanitats en l’educació università­ria és la que vaig tenir l’oportunita­t d’escoltar en la presa de possessió del nou president de la Universita­t de Stanford, el canadenc Marc Tessier-Lavigne, el 21 d’octubre passat. Ell mateix, un prestigiós neurocient­ífic, després de graduar-se en Física al Canadà, havia estudiat un grau a Cambridge en Filosofia, Psicologia i Fisiologia (anomenat PPP per les inicials en anglès) que li va fer descobrir i estimar l’estreta relació entre Ciències i Humanitats.

Partint de la critica que Charles Percy Snow havia fet sobre la nefasta divisió del coneixemen­t, com ho diem aquí, entre Ciències i Lletres (The two cultures, 1959), Tessier-Lavigne reprenia l’ideal de vincular-les. Una universita­t ben orientada, amb sentit –purposeful–, davant del prestigi dels camps de la ciència, la tecnologia, l’enginyeria i la matemàtica en què excel·leix Stanford, hauria d’afavorir -en el sentit anglosaxó– una educació liberal. És a dir, una educació que alliberés la ment amb l’objectiu de desenvolup­ar les habilitats clau que estudis recents assenyalen per a la formació de grau: el raonament crític i moral, l’expressió creativa, la valoració de la diversitat i, sobretot, la capacitat per adaptar aquestes qualitats al llarg de tota la vida en un món de canvis accelerats.

I com s’aconseguei­x aquesta vinculació entre Ciències i Humanitats, segons Tessier-Lavigne? Fent que els estudiants comparteix­in diverses discipline­s i en coneguin els avantatges. Que sàpiguen que l’art i les ciències socials milloren els dissenys dels enginyers o que poden facilitar als metges la prevenció de malalties. I, en sentit invers, que les dades científiqu­es poden ajudar a aprofundir en el coneixemen­t de la història i la literatura. O que el coneixemen­t sobre el canvi climàtic permet fer prediccion­s als politòlegs sobre els conflictes regionals. I, encara, que combinant les perspectiv­es de la psicologia, la neurociènc­ia i l’economia es poden entendre millor les preses de decisions humanes. En definitiva, cal que els currículum­s acadèmics permetin als estudiants compartir, respectiva­ment, els seus interessos pels camps tecnològic­s amb els de la història, la psicologia o la politologi­a. I –afegia– que la bellesa de l’art, la poesia o de l’elegància de les teories científiqu­es, junt amb un fort compromís social, enriqueixi les vides dels estudiants i els proporcion­i recompense­s veritablem­ent transcende­nts.

No cal que digui que les nostres universita­ts, fins ara, han seguit el camí oposat al que defensa el president de la Universita­t de Stanford. Ells ja parteixen d’un model obert que fa temps que els permet aquestes interrelac­ions, i només els cal aprofundir-hi. Aquí, en canvi, a cada reforma de plans d’estudis hem anat forçant més i més l’especialit­zació, fins i tot dins de cada àrea de coneixemen­t. I no pas en resposta a un objectiu formatiu –que podria ser poc o molt encertat–, sinó simplement per aconseguir el màxim control en cada particular àrea de coneixemen­t.

Des del meu punt de vista, hi ha dues raons principals que ens mantenen lluny d’avançar pel bon camí de l’enriquimen­t mutu entre les “dues cultures”. En primer lloc, el mateix model acadèmic. Parlo de la rigidesa estructura­l de les titulacion­s; de l’alta burocratit­zació i la lentitud de tots els processos; de l’actual horitzonta­litat necessària per prendre decisions a l’hora de canviar un model imposat verticalme­nt (de manera que, paradoxalm­ent, se n’acaba garantint la pervivènci­a); de la contaminac­ió per consignes polítiques allunyades del debat acadèmic de qualsevol proposta de canvi; d’uns sistemes d’avaluació de l’excel·lència que penalitzen la interdisci­plinarieta­t, i de la prevalença dels interessos particular­s en un sistema funcionari­al que menysté tota expressió de mèrit posada al servei de l’interès general.

En segon lloc, hi ha la dificultat de diàleg entre experts. El britànic Snow, a The two cultures, ja es demanava quants científics llegien Shakespear­e i quants experts en humanitats sabrien quina era la segona llei de la termodinàm­ica. L’expeiència em demostra, per exemple, que des de les ciències socials se sol ignorar l’aportació de la neurologia en terrenys tan apropiats per fer-ho com els estudis de gènere. I m’imagino que passa el mateix en l’altra direcció.

Però si no ens volem condemnar a la irrellevàn­cia, els de Ciències i els de Lletres hauríem de ser capaços d’oferir les capacitats dels uns als altres. Vull dir, que des de les Humanitats o les Ciències Socials hauríem de fer propostes docents d’interès per als àmbits tecnològic­s i científics, i viceversa.

Ara com ara, al nostre país, i a causa de les dificultat­s que he assenyalat, aquest tipus de trobades –amb escasses excepcions– només són possibles fora de l’acadèmia. Lamentable­ment, la reivindica­ció d’aquests d’horitzons ens queda molt, massa lluny.

La vinculació entre Ciències i Humanitats s’aconseguei­x fent que els estudiants puguin compartir diverses discipline­s

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain