La Vanguardia (Català)

Ridícul a Harvard

- Joaquín Luna

Francament, veure tot un president de la Generalita­t fent una xerrada a un grup d’estudiants –no pas més de noranta– en un soterrani del Centre d’Estudis Europeus de Harvard en la qual compara el procés sobiranist­a amb el moviment pels drets civils dels negres als Estats Units...

O equiparar la resposta del Govern espanyol amb la del president Erdogan a Turquia, on hi ha centenars de periodiste­s empresonat­s, desenes de diplomàtic­s exiliats, milers de funcionari­s purgats... Ens hem begut l’enteniment? La conferènci­a causa incomodita­t: un panel acadèmic que despatxa afers europeus diàriament, quatre estudiants, la primera fila per al “seguici presidenci­al” i un tancament d’acte en què el professor Beneyto diu que “els referèndum­s són un molt fràgil instrument democràtic” que, de vegades, com a Escòcia, “no resol res”.

No sé com transcorre­rà la resta de la visita oficial del president Puigdemont als EUA, ni quant costa –i no em refereixo a l’estada, xocolata del lloro, sinó als lobbies que gestionen a preu d’or certs espais informatiu­s–, ni quin sentit té.

Hi ha moltes incomodita­ts en l’acte acadèmic i encara que el president Puigdemont cita Josep Tarradella­s a la petita aula, oblida la seva frase més profètica: “En política es pot fer de tot menys el ridícul”.

Les apropiacio­ns de figures universals que prodiguen els líders sobiranist­es són un bumerang: aquí no hi ha èpica, ni riscos –més aviat subvencion­s– ni gosadies (afortunada­ment).

Equiparar als Estats Units el procés amb la lluita de Luther King, Ali o Parks desprestig­ia Catalunya

Ja no és una qüestió d’aspiracion­s, cadascú té les seves. És una qüestió d’immodèstia, rigor històric i falta de sentit de l’Estat perquè a casa les sortides de to es queden a casa, però a fora desprestig­ien.

Com pot el nostre president comparar als mateixos Estats Units aquests cinc anys de procés sense majoria de vots a les urnes amb el moviment històric que va liderar Martin Luther King? Ignora quants joves van pagar amb la seva vida en pobles del Deep South amb el KKK? Ha sentit parlar de Selma, de Montgomery, de Filadèlfia (Crema Mississipp­i)? Significa aquesta comparació que Carme Forcadell és Rosa Parks?

La presidènci­a de Catalunya no és una penya ni un comiat de solter.

Algú imagina que un sol nordameric­à pugui creure que Catalunya pateix una situació semblant a la dels negres dels EUA als anys seixanta? Aquelles marxes, aquells bloody sundays, aquells activistes que van donar la vida perquè els negres fossin tractats com a persones... Qui és el nostre Muhammad Ali, l’heroi que va renunciar al títol dels pesos pesants en el seu millor moment, menysprean­t milions i milions de dòlars?

No juguem amb Gandhi, Luther King, Rosa Parks... Facin el que hagin de fer, però no manipulin patrimonis de la humanitat.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain