La Vanguardia (Català)

Elon Musk vol connectar el cervell amb l’ordinador

L’empresari visionari crea una empresa neurocient­ífica

-

Primer ens va fer creure en els cotxes elèctrics amb Tesla. Després ens va demostrar que es pot arribar a Mart amb SpaceX. Més tard ens va portar a somiar amb un transport ultraràpid, el Hyperloop. Ara vol portar els nostres cervells a una nova dimensió gràcies a una connexió amb les màquines. Elon Musk acaba de crear una nova companyia anomenada Neuralink registrada com a empresa per a la “investigac­ió mèdica” que intentarà desenvolup­ar aquest avenç.

La nova companyia de Musk, representa­da per Jared Birchall com a president i conseller delegat, va ser revelada ahir per The Wall Street Journal, que va assegurar que Musk manté una forta implicació en el llançament de la companyia.

La idea de Musk, expressada altres vegades, és crear una “capa digital” per sobre del còrtex, el revestimen­t superficia­l dels hemisferis cerebrals. El visionari empresari anomena “enllaç neural” aquesta tecnologia, que entrellaça­ria el cervell i els ordinadors.

Segons el seu plantejame­nt, aquest tipus de tecnologia permetria que els éssers humans avancessin a l’accelerat ritme que ho farà la intel·ligència artificial. A més de millorar funcions cerebrals, el plantejame­nt és que algun dia serveixi per descarrega­r pensaments humans o carregar els pensaments d’un altre. Aquest tipus de tecnologia humà-màquina podria servir per tractar malalties com l’epilèpsia, el parkinson o l’alzheimer. De fet, ja hi ha investigac­ions en marxa d’aquesta mena per combatre aquestes afeccions.

Neuralink investigar­à la cura de malalties mitjançant aquesta connexió, però un altre dels seus objectius és evitar que la humanitat sigui superada per la intel·ligència artificial, una possibilit­at sobre la qual Musk i altres personatge­s com el físic Stephen Hawking o el fundador de Microsoft, Bill Gates, han advertit amb certa alarma. El propòsit d’aquesta nova tecnologia seria evitar que els éssers humans es vegin subjugats per les màquines.

Segons la informació del diari novaiorquè­s, les últimes setmanes Neuralink ha contractat un bon nombre d’especialis­tes en la matèria per començar a treballar en els seus projectes, entre els quals hi ha Vanessa Tolossa, fins ara enginyera experta en elèctrodes flexibles al laboratori nacional Lawrence Livermore; Philip Sabes, professor de la Universita­t de Califòrnia especialit­zat en el control del moviment per part del cervell; i Timothy Gardner, professor de la Universita­t de Boston conegut per haver implantat minielèctr­odes al cervell d’ocells per estudiar la manera com canten.

Els primers productes de Neuralink podrien ser implants avançats per al tractament de l’epilèpsia o la depressió, que tindrien un valor de mercat de milers de milions d’euros. De la mateixa manera, es crearien elèctrodes més simples com els que ja hi ha per a malalties com el parkinson.

Musk s’ha expressat altres vegades sobre aquestes idees. En primer lloc, la curació de problemes neuronals. Després, l’expansió del potencial del cervell humà. La tecnologia que explorarà, no obstant això, s’enfronta a grans obstacles. No només per la com s’ha de connectar el cervell a la màquina de manera que els senyals de cadascú siguin interpreta­ts correctame­nt pels altres, sinó també per trobar algun tipus de cirurgia mínimament invasiva que ho fes viable.

Aquests implants, a més, haurien de ser segurs i estables. L’empresa no és gens fàcil, però Musk ja té cotxes elèctrics a les carreteres i coets a l’espai. Temps al temps.

Un dels propòsits del projecte és guarir malalties com el parkinson

La companyia vol expandir el potencial humà davant la intel·ligència artificial

 ?? SHANNON STAPLETON / REUTERS ?? Elon Musk és un dels grans innovadors en tecnologie­s de futur
SHANNON STAPLETON / REUTERS Elon Musk és un dels grans innovadors en tecnologie­s de futur

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain