La Vanguardia (Català)

València posa fi al model Alzira, exemple de la privatitza­ció sanitària

El Govern de Ximo Puig posa en marxa la restitució de l’hospital La Ribera

- SALVADOR ENGUIX

L’anomenat model Alzira de gestió de la sanitat valenciana comença a ser història. És el format que va instaurar l’expresiden­t Eduardo Zaplana per lliurar la gestió dels hospitals de propietat pública a empreses privades. Se’n diu així perquè el primer que es va activar va ser l’hospital La Ribera, l’any 2000, a la localitat d’Alzira, on atén 250.000 persones. Però el model es va estendre a un total de quatre departamen­ts que inclouen fins a un milió de persones: el 20% de l’atenció sanitària valenciana està sota aquest règim de concessió.

Ara la Generalita­t Valenciana, governada pel PSPV i Compromís i presidida pel socialista Ximo Puig, ha decidit recuperar aquest hospital per a la gestió pública, i ja ha enviat una carta a l’empresa concession­ària en què li anuncia que el seu contracte caduca l’1 d’abril del 2018. Ahir l’empresa gestora, Ribera Salud, va anunciar que té la intenció de recórrer contra la decisió perquè considera que no s’han tingut en compte els seus resultats i que només es tracta d’una decisió ideològica.

Així es posa en marxa el procés de desaparici­ó del model, que afectarà a poc a poc la resta de les àrees sanitàries privatitza­des de la Comunitat Valenciana. Durant aquests mesos que queden, la Conselleri­a de Sanitat, segons una resolució remesa també a l’empresa concession­ària, tutelarà la gestió de l’hospital i vigilarà els protocols per mantenir la qualitat assistenci­al. A partir de l’1 d’abril l’empresa Ribera Salud no podrà prendre cap decisió important sense l’autoritzac­ió de Sanitat, com ara nomenament­s de directius, compra de béns, canvis en les condicions laborals del personal, acomiadame­nts i noves contractac­ions. “És el principi de la fi de la privatitza­ció del PP”, segons subratllav­a ahir la consellera de Sanitat valenciana, Carmen Montón.

A més a més, la concession­ària haurà d’adaptar les aplicacion­s informàtiq­ues que utilitza la sanitat pública per a historials clínics de pacients, la gestió de peticions per a proves de laboratori­s i tot el que fa referència a l’atenció primària. Ribera Salud està obligada a remetre a la conselleri­a durant els dos pròxims mesos tota la informació sobre la seva cartera de

A la Comunitat Valenciana el 20% de l’assistènci­a pública està concedida a empreses mercantils

serveis, el seu organigram­a intern, el personal contractat, els salaris, l’inventari d’immobles... El principal problema serà incorporar els treballado­rs al sistema públic. La consellera ha garantit que tots mantindran el lloc de treball.

El model Alzira va suposar un gir radical del sistema de gestió de la sanitat pública valenciana. Aquesta privatitza­ció de la sanitat pública es va estendre amb Francisco Camps a altres comarques i poblacions com Manises, Elx i Torrevella. Madrid i Castella-la Manxa van intentar traslladar el sistema, però finalment no es va implantar fora de la Comunitat Valenciana.

 ?? RIBERA SALUD / ACN ?? L’hospital d’Alzira tornarà a la sanitat pública d’aquí un any després de 18 mesos de concessió privada
RIBERA SALUD / ACN L’hospital d’Alzira tornarà a la sanitat pública d’aquí un any després de 18 mesos de concessió privada

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain