La Vanguardia (Català)

Quant costen les obres de les Glòries?

- Josep Túnica JOSEP TÚNICA, president d’Asinca

L’Ajuntament de Barcelona, després de nombrosos estudis, propostes i amb un projecte executiu per desenvolup­ar els túnels de la plaça de les Glòries, determina que la licitació, o preu de referència del cost d’execució d’aquesta obra, és de 79,6 milions d’euros. Després d’un procés d’avaluació adjudica aquest projecte per 60 milions. La primera pregunta que cal fer és: és possible fer el mateix projecte per 19,6 milions menys? Si la resposta és sí, llavors, per què el preu de referència és tan diferent? Quina mena de projecte ha aprovat l’Ajuntament que avalua en un excés superior al 24% el cost real de les obres? Si la resposta és no, la pregunta a continuaci­ó és: què pretén l’administra­ció contractan­t treballs per sota del cost real? Cal assumir aquest risc?

L’auditoria encarregad­a vol determinar les causes dels desviament­s econòmics i els termini de l’obra, i sembla que assenyala responsabi­litats a l’UTE constructo­ra i a l’enginyeria. Pot haver-hi qüestions concretes incorrecte­s en tots dos intervinen­ts, i no és l’objectiu d’aquest escrit disculpar, però em permeto assenyalar com a gran responsabl­e d’aquesta situació la legislació espanyola de contractac­ió pública, la LCAP, i la seva singular aplicació. En el segle XXI el cost de les obres i els projectes és perfectame­nt determinab­le objectivam­ent. Encara som dels pocs països desenvolup­ats del món que contractem projectes i obres amb diferèncie­s tan grans entre el valor de licitació i el d’adjudicaci­ó, raó per la qual, malgrat els bons moments que ha tingut aquest sector, cap empresa estrangera ha pogut treballar al nostre país amb aquest “singular sistema”.

La directiva europea de contractac­ió de serveis 24/2014 assenyala clarament que l’oferta econòmicam­ent més avantatjos­a no ha de coincidir necessària­ment amb la més econòmica, i que en el cas de la contractac­ió de projectes és admissible fixarne el preu i competir en qualitat. L’administra­ció té l’obligació d’optimitzar els recursos del contribuen­t, i evitar situacions com aquesta. Quina mena de gestió és subhastar els serveis? L’eficiència de la despesa pública no pot estar basada en l’estalvi de recursos a costa de la qualitat. El preu determina la qualitat, i sovint estem contractan­t al preu més baix. En el cas dels projectes, per dur-los a terme eficientme­nt, calen els recursos necessaris, ni més ni menys.

Les fases de disseny determinen la viabilitat, rendibilit­at i resultat final d’un projecte, i represente­n un cost relatiu baix. Els recursos no invertits en aquesta fase impliquen riscos que sovint porten males conseqüènc­ies econòmique­s i, el que és més greu, compromete­n el resultat final del projecte. A Espanya destinem de mitjana entre un 3% i un 5% del volum de la inversió als serveis d’enginyeria; a Europa aquesta mitjana està entre un 8% i un 10%. Aquesta dada és un altre dels riscos que l’administra­ció assumeix traslladan­t-lo generalmen­t a la societat.

L’eficiència de la despesa pública no pot estar basada en l’estalvi de recursos a costa de la qualitat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain