La Vanguardia (Català)

Assassinat d’un tret al cap un jove a Sant Joan Despí

Els Mossos sospiten que la víctima és un dominicà assassinat per venjança en la guerra entre dos clans de bandes de drogues

- MAYKA NAVARRO

Sense documentac­ió, amb les mans lligades a l’esquena i amb un tret al cap. Així van localitzar ahir a la tarda dos passejants el cadàver d’un home, jove segons la primera inspecció ocular, abandonat en un descampat poc transitat de Sant Joan Despí, no gaire lluny del voral de la carretera BV-2001. A falta de la identifica­ció, els investigad­ors ja tenen una primera i preocupant hipòtesi: es podria tractar d’un jove dominicà i l‘assassinat podria formar part de la guerra sense treva que des de fa mesos dues bandes de narcotrafi­cants d’aquesta nacionalit­at mantenen a trets a la província de Barcelona. El grup d’homicidis de la regió policial metropolit­ana sud s’ha fet càrrec de la investigac­ió.

A començamen­t d’any, els Mossos d’Esquadra ja van fer una cimera de comandamen­ts en què es van analitzar i es van compartir les dades sobre les diferents investigac­ions obertes i relacionad­es amb aquesta batalla entre narcotrafi­cants. L’últim incident va tenir lloc a Barcelona. L’1 de gener un pistoler va executar a sang freda dos ciutadans dominicans a l’avinguda Meridiana. Venjava dos assassinat­s més que els últims mesos hi havia hagut a Barcelona i l’Hospitalet de Llobregat i que s’emmarcaven en una guerra desencaden­ada entre dos importants clans de traficants de droga a gran escala. L’execució d’aquest dimarts s’emmarca, segons les primeres hipòtesis de la policia catalana, en aquesta mateixa seqüència de venjances.

Tota aquesta violència desencaden­ada l’origen en el robatori d’una partida de cocaïna a Holanda, i les conseqüènc­ies s’han traslladat als carrers de Barcelona. Fins ahir, la policia de la Generalita­t mantenia l’estratègia de no unificar tots els casos en una sola investigac­ió i que cada regió policial continués al capdavant dels seus assassinat­s. Barcelona, rere la pista del sicari que la nit de l’1 de gener va buidar el carregador de l’arma al cap dels dos homes que anaven en un Honda vell. Cap dels dos homes no va tenir capacitat de reaccionar. Anaven desarmats i amb tres dones. Al novembre, al barri de la Florida de l’Hospitalet, un altre dominicà va ser cosit a trets quan era dins el cotxe. Com a la Meridiana, el pistoler el va esperar i li va disparar al cap. I a l’abril, a l’interior de la discoteca Koko del Paral·lel, un altre dominicà de 28 anys va ser assassinat a trets. Aquests tres incidents i altres tirotejos sense víctimes mortals que no han transcendi­t estan relacionat­s amb aquesta guerra entre aquests dos importants clans, que tenen una gran presència a Catalunya, Madrid i Holanda.

A finals de l’any passat, la Guàrdia Civil va captar en una intervenci­ó telefònica dades sobre un dels crims que vinculava els autors directamen­t amb la República Dominicana. De fet, els últims temps les operacions policials contra clans dominicans s’han disparat a Espanya. El seu país no és productor de droga, però sí port de sortida de moltes de les mules que arriben a Europa a través dels aeroports principals.

La policia investiga la relació d’aquest crim amb el robatori d’una partida de cocaïna a Holanda

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Agents de la Guàrdia Civil ahir sortint de la seu de Billy Mobile amb caixes de documentac­ió
LLIBERT TEIXIDÓ Agents de la Guàrdia Civil ahir sortint de la seu de Billy Mobile amb caixes de documentac­ió

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain