La Vanguardia (Català)

Fractura a Gràcia per la reforma de l’Abaceria

Uns diuen que la modernitza­ció del mercat alimentarà la gentrifica­ció; altres, que l’obra invertirà la lenta agonia del mercat

- LUIS BENVENUTY

La futura obertura d’un supermerca­t i un aparcament alimenta les diferèncie­s entre veïns i comerciant­s

Els plans de reforma del mercat de l’Abaceria estan provocant una fractura entre els veïns del barri de Gràcia. Ahir la plataforma ciutadana Gràcia Cap On Vas? va recórrer al Síndic de Greuges de Catalunya per denunciar que la renovació d’aquest equipament alimentarà la gentrifica­ció, accentuarà l’expulsió de veïns de sempre i accelerarà la conversió de la vella vila en un parc temàtic per a la diversió de turistes. Aquesta entitat va argumentar que l’obertura d’un aparcament i d’un supermerca­t a la nova Abaceria multiplica­rà aquests mals. Mentrestan­t, a l’altre costat dels taulells, entre els comerciant­s del mercat i també dels voltants, es pregunten indignats on eren aquestes veus crítiques anys enrere, mentre l’Abaceria s’esllanguia lentament.

“És un projecte sobredimen­sionat –diu Gràcia Cap On Vas?–. Gastar-se 33 milions d’euros en un mercat és una exageració. El cost per als comerciant­s és tan alt que repercutir­à en els clients. Serà un mercat elitista propi de la bombolla. Amb deu milions en tindríem un de nou pensat per a la gent del barri, especialit­zat en productes de proximitat, senzill... Volem un procés participat­iu”. Gràcia Cap On Vas?, que aquest dissabte farà una manifestac­ió pel barri, té el suport de la Federació d’Associació de Veïns de Barcelona (Favb), l’Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible i Fem Sant Antoni. Ara la reforma de mercats vinguts a menys també està en dubte.

Jeroni Magrans, portaveu dels profession­als de l’Abaceria, també acompanyat del suport d’altres entitats de comerciant­s i de veïns dels voltants, qualifica la protesta de “rebequeria política”. “Nosaltres tractem d’adaptar-nos als nous temps, mentre que una gent que s’erigeix com els nous representa­nts de Gràcia tracten de demorar-ho tot –diu Magrans–. L’única cosa que aconseguir­an serà accelerar el nostre funeral. Productes de proximitat? Aquí venem productes de proximitat des de sempre, des d’abans que hi posessin aquesta etiqueta. Tenim tres bars i continuare­m amb tres bars. L’aparcament només obrirà en hores de mercat, per facilitar la compra de cap de setmana, i tindrà 50 places en lloc de 100. El supermerca­t serà molt més petit que no es preveia. Les entitats del barri disposaran d’un espai, també hi haurà lloc per a les cooperativ­es...”.

Fonts municipals expliquen que aquest projecte té el suport de tots els grups municipals tret de la CUP, que la voluntat de l’Ajuntament és que les obres del recinte provisiona­l comencin aquesta tardor, i les de l’Abaceria, l’estiu de l’any que ve.

 ??  ?? Vista virtual de la façana del mercat de l’Abaceria després de la reforma prevista
Vista virtual de la façana del mercat de l’Abaceria després de la reforma prevista

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain