La Vanguardia (Català)

El Síndic exigeix seguretat per als agents rurals

Ribó reclama un reglament de protecció i aconsella que el Parlament elabori una llei de caça de Catalunya

- PAU ECHAUZ

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha recollit una llarga reivindica­ció del cos d’agents rurals de Catalunya i reclama al Departamen­t d’Agricultur­a un reglament sobre seguretat i protecció per a aquests agents. És la conclusió principal de l’informe obert d’ofici pel mateix Síndic després que un caçador matés dos agents el gener passat en un vedat d’Aspa (Segrià). Ribó també recomana que el Parlament elabori una llei de caça pròpia de Catalunya.

Segons desenvolup­a el Síndic, el reglament hauria d’anar acompanyat d’un traspàs de competènci­es del Govern de l’Estat a la Generalita­t en aquest àmbit. Quant al contingut, creu que hauria de desplegar totes les qüestions relatives a les mesures de seguretat i definir en quines situacions s’ha de determinar la necessitat de portar armes i de quin tipus. El reglament no s’havia plantejat, malgrat que era llargament reivindica­t pels agents rurals, de manera que Ribó ha demanat que es faci amb diligència.

Segons l’informe, les situacions de risc per als agents han augmentat. Des del 1990 fins a mitjans del febrer del 2017, s’han recollit i documentat un total de 235 incidents per agressions, desobedièn­cies i situacions de violència en general, malgrat que els agents asseguren que n’hi ha hagut “moltes més”, segons Ribó.

L’informe demana un protocol concret i específic en matèria d’inspeccion­s i controls sobre permisos d’armes que prevegi l’intercanvi d’informació entre administra­cions afectades i més coordinaci­ó entre aquestes mateixes administra­cions. També recomana endurir els criteris per obtenir i renovar les llicències d’armes sobretot en exàmens psicològic­s dels caçadors.

 ??  ?? Reconstruc­ció dels fets després de l’assassinat dels dos agents
Reconstruc­ció dels fets després de l’assassinat dels dos agents

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain