La Vanguardia (Català)

Un terç dels joves accepten que la seva parella els controli

- CELESTE LÓPEZ

Les dades són tan reveladore­s que ningú no se sorprèn que es posi en marxa una campanya sobre violència de gènere entre els joves. De fet, per molts ja s’ha trigat massa després que els experts han constatat que els joves són més tolerants que el conjunt de la població amb les conductes relatives a la violència de control per part de la seva parella. Segons l’estudi Percepció de la violència de gènere en l’adolescènc­ia i la joventut, realitzat pel CIS, un terç dels joves consideren inevitable o acceptable en algunes circumstàn­cies “controlar els horaris de la parella”, “impedir a la parella que vegi la seva família o amistats, no permetre que treballi o estudiï” o “dir-li les coses que pot fer o no”.

Per la ministra Dolors Montserrat és necessari combatre “totes les cares de la violència masclista”, incloent-hi les formes de violència de gènere més comuna entre adolescent­s, la que es dona a través del control i l’abús a les xarxes i internet. L’avenç tecnològic ha suposat l’eliminació de barreres a l’hora de comunicar-nos, indica Montserrat, però també ha suposat l’aparició de noves formes de maltractam­ent.

Amb el lema Deu formes de violència de gènere digital, de PantallasA­migas i Twitter, la campanya centra el focus a mostrar comportame­nts que poden conduir a la violència de gènere.

Entre aquests comportame­nts destaca l’assetjamen­t i control de la parella utilitzant el mòbil, interferir en les relacions de la teva parella amb altres persones, espiar el mòbil, censurar els continguts que la parella publica i comparteix a les xarxes socials, exigir a la

Una campanya recorda que espiar on és la parella a través del mòbil és violència de gènere

parella que demostri on és per mitjà de la geolocalit­zació, obligar-la a enviar imatges íntimes o mostrar-se enfadat pel fet de no tenir sempre una resposta immediata en línia.

D’altra banda, la Plataforma Feminista 7N contra las Violencias Machistas està recollint firmes a Change.org exigint la destitució de la directora de l’Instituto de la Mujer, Lucía del Carmen Cerón, perquè considera que “en vista de les seves declaracio­ns i explicacio­ns a la desigualta­t i a la violència de gènere (en una entrevista a Publico.es) queda palès que no té el coneixemen­t més elemental” sobre aquests temes.

 ??  ?? Imatge de la campanya “Deu formes de violència de gènere digital”
Imatge de la campanya “Deu formes de violència de gènere digital”

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain