La Vanguardia (Català)

Oxfam exigeix un canvi de rumb en la política de cooperació espanyola

L’oenagé critica la caiguda de l’ajuda quan la fam amenaça quatre països

- Barcelona

Gairebé 19 milions de persones necessiten algun tipus d’ajuda o protecció per sobreviure al Iemen dos anys després de l’inici de la guerra que ha matat, ferit o mutilat més de 50.000 civils, van alertar ahir les Nacions Unides, el mateix dia que Oxfam Intermón exigia al govern espanyol un gir de 180 graus en la seva política humanitàri­a. L’oenagé denuncia la contínua caiguda de l’ajuda oficial al desenvolup­ament (AOD) en un moment en què la fam plana sobre 20 milions de persones al Iemen, Nigèria, Somàlia i el Sudan del Sud. L’informe La realitat de l’ajuda destaca que el 2015, l’últim any amb dades completes, l’AOD se situava en el 0,12% de la renda nacional bruta, molt lluny de la meta del 0,7%, i acumulava un descens del 73,5% de recursos respecte al 2008, i se situava a la cua dels països donants.

Oxfam subratlla que dels 1.753 milions d’euros pressupost­ats per al 2015 se’n van deixar d’executar uns 500, el 29% del total, fet que atribueix en gran part a la falta de planificac­ió del Ministeri d’Afers Exteriors i Cooperació (MAEC) i a “la limitadíss­ima capacitat” per gestionar el Fons per a la Promoció del Desenvolup­ament (Fonprode), que només va desemborsa­r el 8,7% de la quantitat aprovada, al mateix temps que va veure com els països del sud li reemborsav­en 360 milions d’euros fruit d’operacions de crèdit d’anys anteriors. Oxfam lamenta la poca transparèn­cia del Fonprode i insta a un procés d’avaluació de les seves principals operacions.

Aquesta oenagé considera que l’Agència Espanyola de Cooperació Internacio­nal per al Desenvolup­ament (Aecid), depenent del MAEC, s’ha de sotmetre a una profunda remodelaci­ó per tenir més pes a l’hora de dissenyar les polítiques de desenvolup­ament. Cal destacar que dels 1.261 milions de l’AOD neta, l’Aecid només en va administra­r el 20%, mentre que els ministeris d’Hisenda i Economia en van assumir més del 60%. Altres dades significat­ives són que més del 60% de l’AOD es va destinar a organismes multilater­als (Unió Europea i ONU). Cuba figura com el país que va rebre més ajuda: 118 milions d’euros, 114 dels quals correspone­n a condonació de deute.

José María Vera, director general d’Oxfam Intermón, lamenta que en un moment de màxima emergència la xifra destinada a ajuda humanitàri­a es limités a 46,6 milions d’euros (un retrocés del 85% respecte al 2009), només el 2,9% del pressupost de l’AOD. “Surt a un euro per cada ciutadà. La cooperació ha d’afrontar una transforma­ció còsmica, necessitem una Aecid més flexible i amb més capacitat gestora”, va afegir.

En aquest canvi de rumb reclamat per Oxfam i de cara a complir els objectius de desenvolup­ament sostenible­s el 2030, Vera considera que és tan o més important destinar recursos als països pobres com promoure canvis a les nacions riques. “Si no frenem l’escalfamen­t global no erradicare­m la fam”.

Cuba va ser el país que va rebre més diners: 118 milions, 114 dels quals correspone­n a condonació de deute

 ?? TONY KARUMBA / AFP ?? Dones carregant llenya en un camp de desplaçats de Somàlia, un dels països castigats per la fam
TONY KARUMBA / AFP Dones carregant llenya en un camp de desplaçats de Somàlia, un dels països castigats per la fam

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain