La Vanguardia (Català)

Qui vol ser president?

Ramon Madaula porta a la Muntaner una obra sobre les motivacion­s de la política

- JUSTO BARRANCO Barcelona

Ramon Madaula és popular com a actor, però el 2015 va estar a punt de guanyar el torneig de dramaturgs del Festival Temporada Alta amb L’electe, que posava en escena un polític que acabava de ser elegit 135è president de la Generalita­t –ja en són 130– i que tenia un greu problema amb el discurs d’investidur­a: cada vegada que, assajant davant el mirall, diu que sol·licitarà la confiança dels presents, li fa molta picor el nas i fa ganyotes ridícules. Se’n va a veure un psiquiatre perquè el tracti d’urgència amb una pastilla, i el psiquiatre li demana que li parli de la seva infantesa: se sentia com un nen gris a qui no feia cas ningú. Per sortir de la grisor, va decidir que triomfaria.

Aleshores L’electe durava 40 minuts, però ara Madaula l’ha reescrit totalment i l’ha convertit en una peça d’una hora i deu minuts sobre les motivacion­s reals que porten algú a ser president, que no són el poder, els diners o ajudar els altres. Es tracta d’una peça, confessa, amb un fort pes autobiogrà­fic que ell mateix protagonit­za fins al 7 de maig amb Roger Coma a la sala Muntaner dirigits per Jordi Casanovas. Això sí, si al Temporada Alta algú va veure un reflex d’Artur Mas en el protagonis­ta, Madaula diu que pot ser qualsevol polític.

I és que l’autor pensa que una persona vol arribar a president a causa d’una necessitat de reconeixem­ent social perquè potser ha tingut algun trauma. Així, el seu protagonis­ta ve, diu, “d’una família menestral catalana en què les mostres d’afecte són escasses, l’important és el negoci, i això quan és petit ho porta malament i ho transforma en una gran ambició”. Madaula no s’amaga, i diu que per imaginarse el president ha fet un paral·lelisme amb la seva pròpia vida privada i amb què porta algú a voler sortir cada nit a escena davant de 500 persones, “la cosa més incòmoda del món”.

“Les coses més insignific­ants determinen les nostres vides. Ell sent interiorme­nt que és un frau, malgrat que guanya eleccions. Els actors també sentim això”, diu Madaula, i confessa que els

“Potser a Rajoy li van dir de petit que era papissot, i ell va dir: ‘Papissot? Doncs ara seré president’”, diu Madaula

pares de l’obra són com els seus pares i que “els germans del protagonis­ta ni el voten, no creuen que sigui bon president, i als meus germans tampoc no els agrada gens el que faig en escena”. I conclou fort: “Quan era petit al protagonis­ta li deien Quimet el Barrilet, i els meus germans també es reien de defectes físics meus. A un nen, encara que l’estimis, li fas un comentari i el marca. Potser acabarà de president, per això. Potser a Rajoy li van dir quan era petit que era papissot, i ell va dir: ‘Papissot? Doncs ara seré president’”.

 ?? SALA MUNTANER ?? Coma i Madaula a L’electe
SALA MUNTANER Coma i Madaula a L’electe

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain