La Vanguardia (Català)

La setena Pasqua a Cervera

El festival ofereix una vintena de concerts entre el 6 i el 16 d’abril

- MARICEL CHAVARRÍA

El Festival de Pasqua de Cervera té l’avantatge de continuar en fase d’experiment­ació. Què són set anys per a un certamen de Setmana Santa que s’està buscant a si mateix i que, a més a més, té el suport de la Generalita­t, que el considera “altament especialit­zat en clàssica catalana”, i el finança en un 50%. Aquest any, amb el mestre Josep Maria Sauret com a nou director artístic, el festival presenta fins a onze produccion­s musicals que arribaran en 19 concerts, del 6 al 16 d’abril. La perla? La simfonia a mi major Homenatge a Beethoven que va compondre Bernat Calvó Puig el 1877 i que han descobert i recuperat dels arxius dels Caputxins de Sarrià els musicòlegs Josep Maria Gregori i Jordi Piccorelli.

La Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida s’encarregar­à d’interpreta­r aquesta simfonia creada per reivindica­r la figura de Beethoven en una època en què a Catalunya no havia estat interpreta­t. Una simfonia molt verdiana, amb trombons baixos i bombos. Serà el dia 13 al paranimf de la Universita­t, amb Alfons Reverté a la batuta i amb Laia Puig de solista al Concert per a violoncel d’Enric Morera.

En sis dies passaran per la localitat 220 intèrprets del territori tocant música catalana. La Polifònica de Puig-reig proposa un concert dedicat a la nova cançó amb arranjamen­ts de Manel Camp (dia 13), i el cor infantil Amics de la Unió ha accedit a col·laborar amb els nens dels cors del conservato­ri de Cervera cantant temes de Benat Vivancos i de Josep Vila Casañas (dia 6).

“Volem ser un referent en música clàssica catalana i que això sigui una imatge de la cultura musical del país –sosté Sauret–. Sense anar més lluny, només serà la cinquena vegada que s’interpreta­rà el Concert per a violoncel de Morera. I bé, amb la Simfonia de Calvó Puig seguida de la 2a Simfonia de Beethoven vincularem Catalunya i Europa”.

Una altra proposta a mida serà la d’Arianna Savall i el conjunt Hirundo Maris: Bella Terra, Cants del Sud i del Nord (dia 15). Sauret els ha demanat que aquestes músiques de la Mediterràn­ia tinguin accent català, de manera que hi haurà més música tradiciona­l catalana, tant d’autors com de cançoners i de trobadors, combinada, això sí, amb la creació pròpia del grup, que té un vincle amb la tradició nòrdica.

El festival, que té un pressupost de 78.000 euros (la quarta part la posa l’Ajuntament), vol donar a conèixer l’orgue romàntic Tepatti que hi ha a l’església de Sant Agustí. La soprano Marta Mathéu i l’organista Miquel González interpreta­ran obres de Casals, Mompou, Granados (dia 16)... I per als concerts anomenats “de proximitat” es rescaten espais com Sant Joan Degollat, on el violinista Joan Espina, que fa recerca de la música antiga, donarà a conèixer unes sonates de Jaume Rosquellas (violinista de la

El musicòleg Josep Maria Gregori rescata la simfonia ‘Homenatge a Beethoven’ que va crear Calvó Puig el 1877

capella reial borbònica del 1774) que eren a l’arxiu de Cervera. Serà amb clavecí i baix continu, el dia 14. Ah, i en el tast gastronòmi­c, Ignasi Terraza passarà el repertori popular català pel sedàs del jazz, amb Jordi Martínez de sommelier.

 ??  ?? El vallesà Josep Maria Sauret, nou director del festival
El vallesà Josep Maria Sauret, nou director del festival

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain