La Vanguardia (Català)

Un àlbum, 12.000 euros

-

Sospito que escric aquesta columna influït per una mala experiènci­a infantil. Durant un llarg viatge familiar (quina època: cinc criatures assegudes a darrere, i una sisena al davant en braços de la mama, mentre el papa conduïa), vam parar en un restaurant. Rèiem i fèiem bromes quan ens vam adonar que Arévalo, l’humorista, ocupava la taula del costat. Vam ser ingenus. Ens vam acostar a demanar-li un autògraf i un acudit. Va respondre amb un grunyit: –Què us heu cregut, nens? Aquestes coses no es regalen!

Ens en vam anar amb la cara llarga. Des d’aleshores no he tornat a demanar-li un autògraf a ningú. I si em mosseguen? Arévalo em va convertir en un descregut. Autògrafs i cromos no tindrien espai en la meva vida. Podia començar a omplir un àlbum i rendir-me al cap de dos dies. No entrava mai en el joc dels meus companys de classe, que es passaven l’hora del pati intercanvi­ant-se els cromos de La guerra de les galàxias. O els del Mundial del 82.

Ahir van subhastar en línia un àlbum de cromos Panini del Mundial del 1970. Té gairebé cinquanta anys. Algú va pagar 12.000 euros per l’exemplar: els 271 cromos originals estaven en perfecte estat. El que corresponi­a a Pelé estava firmat per ell mateix. Adjuntava una frase: Best wishes (els meus millors desitjos). Pelé havia estat l’estrella d’aquell Mundial, el tercer de la pentacampi­ona.

Pelé sempre m’ha generat sentiments contradict­oris. Sens dubte és una icona del futbol, tot i que no l’he vist jugar mai. I la seva figura em grinyola: des del 1970, O Rei viu a la bombolla.

Ho va demostrar el 2013. El Brasil

Pelé sempre m’ha generat sentiments contradict­oris; des del 1970, O Rei viu a la bombolla

acollia la Copa Confederac­ions de Futbol. El govern es gastava milions en la reforma dels estadis mentre la població sortia furiosa als carrers. Hi havia gana i pobresa.

Algun buròcrata li va donar a Pelé una samarreta del Brasil, el va posar davant la càmera i el va fer parlar:

–Hem de posar fi a la confusió que hi ha als carrers. Estem preparant la Copa del Món. Això va dir. Es va quedar sol a la seva bombolla. Daniel Alves, Hulk i David Luiz van dir que les protestes tenien tot el sentit del món. Rivaldo va declarar que estava “avergonyit” davant les diferèncie­s que s’obrien al país. Romário va dir que Pelé, “en silenci, és un poeta”.

Si jo hagués tingut l’àlbum Panini, amb la firma de Pelé, l’hauria amagat amb pany i clau en un calaix. I després hauria tirat la clau al fons del mar.

O millor encara, l’hauria venut a qualsevol preu, i amb aquells diners m’hauria comprat un casset d’acudits d’Arévalo. Escoltant-ho al costat dels meus germans, ens en riuríem.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain