La Vanguardia (Català)

Futbol en línia

- ALFRED BELLOSTAS Barcelona

En el seu llibre Pep Guardiola. La metamorfos­i, Martí Perarnau explica que el tècnic de Santpedor té molt clar que els seus ensenyamen­ts seran reals quan els jugadors els hagin après. Mai abans. El camí de l’aprenentat­ge és tan complex en l’esport com en altres discipline­s. Per Xesco Espar, que va dirigir el primer equip d’handbol del Barcelona en una època molt complexa després de l’adeu de Valero Rivera, “per arribar a l’excel·lència és necessari formar-se, però per traspassar­la cal transforma­r-se”. Sòcrates va pronunciar la seva famosa frase “només sé que no sé res” després que un amic seu, que havia consultat l’oracle de Delfos, li digués que ell era el més savi de Grècia. Però el filòsof, que va indagar sobre aquesta qüestió, tenia molt clar que ell no era cap expert, que, acceptats els fets, les interpreta­cions són plurals. És a dir, que sempre es pot anar més enllà en el coneixemen­t tant a nivell teòric com pràctic.

Per ajudar a resoldre moltes qüestions relacionad­es amb el món del futbol, un grup d’entrenador­s especialit­zats en totes les edats i les categories han decidit fer públics els seus coneixemen­ts a través del web www.futboline.es, que s’adreça a totes les persones interessad­es a resoldre dubtes i dades relatives a la preparació o les tàctiques dels partits. El ventall d’opcions és molt ampli. Per exemple, una de les qüestions que es plantegen és la següent: “Quins tipus de jugades d’estratègia són les més adequades per solucionar partits en funció de l’anatomia dels teus futboliste­s, de les seves caracterís­tiques tècniques per llançar o rematar?”.

Jordi Gonzalvo, entrenador del Nàstic, el Lleida, el Figueres o el Terrassa, entre d’altres, s’ha associat amb un altre tècnic, Miquel Olmo, i el preparador físic Marc Huguet per iniciar des del 15 de març passat aquest web que obre les portes a situacions molt pràctiques relacionad­es amb el futbol. “Soc una persona molt activa, inquieta”, afirma Gonzalvo, que té molt clara la finalitat de la iniciativa que ara ha començat: “Volem posar al servei de tothom els nostres coneixemen­ts, una informació que s’adreça a entrenador­s, jugadors, secretaris tècnics, àrbitres, observador­s, aficionats...”. Per aquest analista, “no només l’entrenador trobarà respostes a les seves preguntes. És evident, per exemple, que ell no pot ocupar-se en plenitud de 24 o 25 jugadors. Hi ha moltes qüestions que sovint queden per resoldre. Nosaltres estem disposats a fer-ho amb una garantia de resposta de tan sols 24 hores”.

Els primers dies, les preguntes que han arribat al web són molt senzilles. De moment són gratuïtes, “però a partir de l’abril oferirem uns preus molt raonables. Repeteixo que només pretenem que d’altres aprofitin l’experiènci­a que nosaltres hem adquirit durant molts anys”, diu Gonzalvo, que comenta els partits de Segona B a Esports 3. A més d’Olmo i Huguet, un petit grup de tres o quatre col·laboradors han començat aquesta primera etapa. “T’ajudem a treballar, millorar i perfeccion­ar conceptes com l’SGDA –síndrome general d’adaptació– per als jugadors més joves, la velocitat d’execució amb una acceptable base tècnica o els entrenamen­ts específics de perfeccion­ament de les qualitats tècniques de futboliste­s d’un nivell superior”, diu a la informació de www.futboline.es. El web ofereix moltes idees, “però cal tenir molt clar que el temari és molt ampli, pot créixer per parlar també de qüestions relatives a la nutrició, el dret, la preparació, la recuperaci­ó i també la psicologia”.

Gonzalvo explica, d’altra banda, que “a un jugador li pot interessar millorar la resistènci­a, mentre que a un altre l’atreuen més les qüestions tàctiques. Un nen, per exemple, ens ha preguntat què pot fer per augmentar la potència i li hem dit que res perquè el seu cos està creixent. De vegades són temes senzills que nosaltres tenim molt clars, però que els aficionats o totes aquelles persones que són al camp no coneixen bé”.

“A més de comprometr­e’ns a respondre ràpidament, el formulari de valoració ens permetrà obtenir informació sobre el grau de satisfacci­ó dels nostres serveis”, conclou Gonzalvo, que als 69 anys inicia una nova etapa en una vida relacionad­a des de sempre amb l’esport.

 ?? SEBASTIÃO MOREIRA / EFE ??
SEBASTIÃO MOREIRA / EFE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain