La Vanguardia (Català)

Un front conservado­r europeu vol la dimissió de Dijsselblo­em

Més de 70 diputats en critiquen el sexisme i el menyspreu pels socis del sud

-

BARCELONA Redacció i agències El president de l’Eurogrup, l’holandès i laborista Jeroen Dijsselblo­em, cada vegada té menys amics a Europa. Ahir, 73 eurodiputa­ts li van enviar una carta demanant que dimiteixi i que retiri els seus comentaris sobre els països del sud, que la setmana passada van acusar de gastar-se els diners en “dones i alcohol”.

“Molts de nosaltres no ens sentim representa­ts per vostè des que vam conèixer els seus comentaris”. “Les paraules van ser discrimina­tòries, ofensives i sexistes”. “Va tenir l’opció de disculpar-se i no va voler fer-ho al·legant el seu estil directe. Segons la nostra opinió, la cultura calvinista no té cap relació amb el menyspreu a altres persones”. “Atacar un grup de països és atacar cadascun dels països de la Unió Europea. Atacar les dones amb expression­s humiliants és atacar tota la societat, homes i dones. Sense distinció”, destaquen els signants de la missiva. La majoria formen part del Partit Popular Europeu (PPE). I la coincidènc­ia no és casual. Dijsselblo­em, actual ministre de Finances dels Països Baixos pel grup laborista (PvdA), forma part del grup progressis­ta al Parlament Europeu, rival dels conservado­rs.

Entre els 73 signants, hi ha tots els representa­nts del Partit Popular, el català Francesc Gambús (PPE), els eurodiputa­ts espanyols de l’Aliança dels Liberals i Demòcrates Europeus Javier Nart, Carolina Punset (tots dos de Ciutadans), María Teresa Gimenez Barbat, Beatriz Becerra i Maite Pagazaurtu­ndúa, l’última d’UPyD. En total, la carta està firmada per diputats de quinze països, principalm­ent espanyols, italians i portugueso­s, entre els quals figuren el líder del PPE a l’Eurocambra, l’alemany Manfred Weber, i alguns representa­nts dels grups Socialiste­s i Demòcrates i Esquerra Unitària Europea, encara que d’ells, cap no és espanyol.

Dijsselblo­em no va fer declaracio­ns sobre això però si continua fidel a la seva actitud, com ha fet fins ara, no voldrà baixar del carro. I això que el seu panorama no és gens favorable. A més de la polèmica de les seves declaracio­ns, la seva continuïta­t com a president de l’Eurogrup està en l’aire. El seu partit probableme­nt no repetirà en el pròxim govern dels Països Baixos, ja que en les últimes eleccions va perdre 29 escons, al passar de 38 a 9 escons. Així que Dijsselblo­em podria perdre la seva cartera de ministre abans que acabi el seu mandat europeu, produint-se una situació inèdita a l’Eurogrup. Les regles de la presidènci­a són poc clares i, com el mateix Dijsselblo­em va dir, “no hi ha res” en les normes europees que obligui que el president de l’Eurogrup sigui un ministre, a la qual cosa va afegir que “si hi ha algun lapse” entre el final del seu mandat com a ministre i el final del seu mandat com a president de l’Eurogrup (1 de gener del 2018) “correspond­rà als ministres europeus decidir si hi ha d’haver algun canvi”.

Això ha tornat a despertar les possibilit­ats que el ministre d’Economia espanyol, Luis de Guindos, que el juliol del 2015 va disputar sense èxit el càrrec a l’holandès, substituei­xi el laborista en el càrrec. Però ahir Guindos va tornar a insistir que “no és candidat a presidir l’Eurogrup” i va lamentar que Espanya estigui “molt infrarepre­sentada” en les principals institucio­ns de la Unió Europea.

 ?? REMKO DE WAAL / EFE ?? El president de l’Eurogrup, laborista, va acusar el sud de gastar-se els diners en “dones i alcohol” i no vol disculpar-se
REMKO DE WAAL / EFE El president de l’Eurogrup, laborista, va acusar el sud de gastar-se els diners en “dones i alcohol” i no vol disculpar-se

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain