La Vanguardia (Català)

Un tramvia poc social

- Enric Llarch Economista

Els professors d’Economia Aplicada de la UB Daniel Albalate i Albert Gragera, amb una àmplia experiènci­a en anàlisis cost-benefici, acaben de disseccion­ar l’estudi que el govern municipal de Barcelona va presentar fa uns mesos per avalar el retorn social de la connexió del tramvia per la Diagonal. Amb precisió quirúrgica, aquests economiste­s identifiqu­en els biaixos que l’estudi de l’Ajuntament introdueix en els supòsits previstos per justificar socialment la inversió de vora 200 milions d’euros en aquesta connexió. Una inversió que pot augmentar significat­ivament tenint en compte les desviacion­s superiors al 30% que van patir els trams del Llobregat i el Besòs.

Del rigorós treball, es dedueix clarament que la millora d’ús i la fidelitat dels usuaris del transport públic a Barcelona no augmentara­n tant per l’ampliació de la capacitat de transport col·lectiu a la Diagonal com per adaptar l’oferta de transport en superfície barcelonin­a als fluxos reals dels ciutadans, fer-la més flexible i aconseguir una velocitat comercial més competitiv­a amb el vehicle privat, amb freqüèncie­s de pas curtes i fiables i unes connexions fàcils i ben senyalitza­des.

Els autobusos de Barcelona són dels més lents d’Europa. En els darrers anys han perdut 2 km/hora de velocitat i ara circulen a 12 km/h, cada cop més lluny de la majoria de grans ciutats, on la velocitat està entre els 15 i els 18. Insuficien­ts carrils bus, sovint invadits per vehicles estacionat­s, retards per les cues per accedir al vehicle de passatgers que només poden entrar per la porta del davant, insuficien­t o inadequada prioritzac­ió semafòrica i la congestió general expliquen el problema de la velocitat i, un altre encara més rellevant, la fiabilitat, especialme­nt important en hores punta per a passatgers que han de complir amb horaris d’entrada. Els recursos per millorar l’actual xarxa de transport en superfície són molt poc significat­ius davant l’elevada inversió que comporta un nou tram de tramvia pel mig de Barcelona. Si, a més, s’emprèn una política decidida de substituci­ó dels vehicles dièsel majoritari­s actualment pels elèctrics, aconseguir­em una veritable millora de la qualitat de l’aire al conjunt de la ciutat.

Com apunta el Pla de Transport de Viatgers de Catalunya 2020, el problema de la mobilitat a Barcelona prové bàsicament dels que hi accedeixen des de fora en vehicle privat perquè no tenen alternativ­es prou eficaces en transport públic. I és aquí on cal concentrar els esforços.

Els temps haurien d’haver canviat, si més no pel que fa a l’administra­ció dels recursos públics i les inversions. Avui, a la ciutat de Barcelona, millorar la gestió del transport en superfície que tenim és molt més eficient que crear noves i rígides infraestru­ctures. Gastem els diners en transport públic, però fem-ho de forma que realment tinguin un retorn per a la ciutat i els ciutadans. El més social és fer una administra­ció eficient dels recursos que aportem entre tots.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain