La Vanguardia (Català)

La firma rep 1.170 milions i capitalitz­a el deute Bancs i fons culminen el rescat d’Abengoa

-

Un any i quatre mesos després de vorejar l’abisme el desembre del 2015 –quan va presentar el preconcurs de creditors més important de la història d’Espanya amb un deute de 25.000 milions d’euros–, Abengoa va tancar ahir el període més convuls de la seva història amb la capitalitz­ació del seu deute i la recepció dels 1.170 milions d’euros de liquiditat previstos en el pla de rescat, un complex procés liderat pel despatx Cortés Abogados. La multinacio­nal sevillana d’enginyeria i energies renovables està des d’ara controlada en un 95% del seu capital pels seus creditors financers i el grup de fons i bancs que li han concedit liquiditat o se n’han convertit en avaladors.

La participac­ió de l’expresiden­t Felipe Benjumea, el seu germà Javier i les seves deu germanes, juntament amb altres famílies històrique­s de la companyia, quedarà en només l’1,5%, quan fins ara superava el 40%. La resta dels milers de petits accioniste­s d’Abengoa han patit les mateixes pèrdues que els accioniste­s de referència. Fins ahir, el valor de l’empresa en borsa era de tot just 200 milions d’euros.

La reconversi­ó d’Abengoa ha estat encomanada a Gonzalo Urquijo, el seu nou president, i el consell d’administra­ció que va substituir el cessat en la junta d’accioniste­s del novembre passat. El punt de partida és el dels resultats del 2016, quan es van registrar unes pèrdues de 7.629 milions d’euros, sis vegades més que el 2015. Aquests números vermells, els més grans declarats mai per una empresa a Espanya que no fos financera, es van deure, sobretot, al deterioram­ent dels actius, l’alentiment del negoci i les despeses financeres més grans.

Ara, les pèrdues ja són història i Abengoa vol mirar només al futur. Amb els gairebé 1.200 milions rebuts –dels quals 550 milions es tornaran a prestadors anteriors–, juntament amb el que obtingui de l’agressiu pla de desinversi­ons previst, n’hauria de tenir prou l’empresa per eliminar qualsevol problema de tresoreria a curt i mitjà termini i guanyar temps de cara a l’etapa que té al davant, que és la de la reconstruc­ció. “Tot el sanejament està fet, els equips han resistit i el potencial de creixement és enorme”, van comentar ahir fonts de l’empresa.

En els propers dies, Abengoa preveu que siguin admesos a cotització els 18.000 milions de noves accions que han rebut ja els creditors a canvi del perdó del 70% del deute i la capitalitz­ació de l’import restant. La imminència d’aquesta operació ha provocat una forta especulaci­ó en els últims dies en borsa, on cotitzen accions A i B. En els dos casos, els títols s’han disparat en les últimes sessions després de moltíssims mesos d’atonia, encara que ahir es va produir una correcció també severa, del 7,4% en el cas de les A, i del 10,3%, en les B.

Al mercat, tot i això, cotitza encara la incertesa sobre la capacitat de l’empresa per dur a terme el seu pla. Als dubtes generals se n’afegeixen dos més, que són de pes: d’una banda, encara no és ferma l’homologaci­ó judicial de l’acord de refinançam­ent d’octubre de l’any passat; d’una altra, l’Audiència Nacional ha obert diligèncie­s per falsedat documental el 2015 i el 2016.

 ?? MARCELO DEL POZO / REUTERS ?? L’enginyeria sevillana Abengoa era líder mundial en energia termosolar
MARCELO DEL POZO / REUTERS L’enginyeria sevillana Abengoa era líder mundial en energia termosolar

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain