La Vanguardia (Català)

L’Aràbia Saudita abaixa els impostos a Aramco de cara a la sortida a borsa

- BARCELONA Redacció

La sortida a borsa més gran de la història està escalfant motors. Aramco, la petroliera estatal de l’Aràbia Saudita, està en ple procés per treure al mercat el 5% del seu capital.

Ahir es va saber que el Govern de Riad, en un cop d’efecte, ha canviat el règim fiscal que fins ara seguia la companyia. Al reduir la pressió tributària sobre els comptes d’Aramco, el seu valor s’ha disparat fins al bilió de dòlars (920.000 milions d’euros).

Aramco ha estat la vaca lletera de l’estat saudita. A part d’una comissió del 20% sobre els ingressos, les taxes que gravaven sobre els beneficis eren un 85%. Ara, després d’aquesta reforma, el tipus impositiu baixarà al 50%. Gràcies a aquests canvis normatius, els guanys de la companyia després d’impostos s’incrementa­ran un 300%, segons estimacion­s d’analistes.

A principis d’aquest any, la consultora Wood McKenzie havia atribuït a Aramco un valor de 400.000 milions de dòlars. Aquest preu ara ha quedat curt perquè amb menys càrregues fiscals per pagar, la companyia val més del doble.

És cert que el Govern inicialmen­t havia valorat Aramco en uns 2 bilions de dòlars, un preu molt superior. Tot i això, com va indicar l’Oxford Energy Institute, també s’ha de tenir en compte “el risc polític” sobre la regió.

El gest de Riad pretén despertar –encara més si és possible– la gana dels inversors, perquè els accioniste­s que aconseguei­xin entrar en el capital de la petroliera tindran en el futur més diners a la caixa. La data prevista de la sortida al parquet és la segona meitat del 2018.

Aramco té accés a les reserves mundials més grans de petroli (260.000 milions de barrils) explotable­s en aquests moments, ja que els jaciments colossals que hi ha a Veneçuela no són viables pel seu cost d’extracció i les incerteses polítiques que es viuen a Caracas. La petroliera àrab produeix prop de 10 milions de barrils diaris, dues vegades més que la nord-americana Exxon, que està valorada en borsa en prop de 337.000 milions de dòlars.

El règim saudita, sota l’impuls del príncep Mohammed bin Salman, pretén diversific­ar la seva economia, àmpliament deficitàri­a. Amb la sortida a borsa d’Aramco ingressarà uns 50.000 milions de dòlars, a més de suculents dividends.

L’objectiu és que el país sigui menys dependent dels vaivens del petroli, en un moment en què les renovables guanyen terreny arran dels acords internacio­nals per lluitar contra el canvi climàtic.

D’acord amb dades proporcion­ades per JP Morgan, l’Aràbia Saudita comença a ser conscient que l’era daurada de les cotitzacio­ns del barril ha quedat enrere. Riad estima que assolirà aquest any l’equilibri pressupost­ari si el preu del cru assoleix 67 dòlars.

Però per al 2020 ja s’ha cobert l’esquena i assumeix que el petroli pot caure fins als 42 dòlars. Per fernos-en una idea, el 2014 es parlava de 100 dòlars.

 ?? CHARLES PLATIAU / REUTERS ?? Mohammed bin Salman
CHARLES PLATIAU / REUTERS Mohammed bin Salman

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain