La Vanguardia (Català)

Mata la seva dona i els seus fills de 5 i 8 anys a Ciudad Real

L’home escanya les víctimes i es llança per la finestra

- MADRID Redacció i agències

Un altre cas de violència de gènere, si més no és el que apunten les dades de la investigac­ió. I una vegada més, tràgic i estremidor: un home va matar ahir la seva dona, de 42 anys, i els seus dos fills, una nena i un nen de 5 i 8 anys, i posteriorm­ent es va suïcidar llançant-se per la finestra. Va passar ahir al matí, pels volts de les nou del matí, a Campo de Criptana (Ciudad Real), un típic poble manxec, conegut pels seus molins de vent i com a bressol de l’actriu Sara Montiel. Si es confirmen aquestes dades, la xifra de dones assassinad­es per la seva parella o exparella des de començamen­t d’any pujaria a 18 i tres nens. Vuit menors han quedat orfes. Castella-la Manxa és la comunitat amb més casos, amb 8 assassinat­s.

No se sap què va passar, en aquella casa. Segons els investigad­ors no hi havia denúncies prèvies de maltractam­ents, ni els veïns tenien coneixemen­t de disputes entre la parella. Però a les nou menys un minut del matí totes les alarmes van saltar tementse el pitjor. A aquella hora, un home de 44 anys es llançava per la finestra del segon pis ubicat al carrer Convento.

La Guàrdia Civil i els serveis d’emergència es van personar al domicili (ningú no contestava, i van avisar un manyà) i es van trobar el cadàver de la dona i dels dos nens, amb senyals d’haver estat escanyats. A més, se sentia una forta pudor de gas a dins del pis.

Segons fonts de la investigac­ió consultade­s, l’home va ser identifica­t com a Manuel Bustamante, conserge de l’Ajuntament i nascut a Campo de Criptana, on també viuen els seus pares, precisamen­t al mateix carrer on ha passat la tragèdia. Ells no eren a la casa en el moment de la tragèdia perquè estaven de viatge. La dona era d’un poble proper, Pedro Muñoz.

Alguns veïns han confirmat que la família era bastant coneguda al municipi, sobretot la d’ell, que tota la vida havia viscut al poble. Tanmateix, s’havien traslladat al carrer Convento feia pocs mesos, per estar a prop dels avis paterns.

L’alcalde d’aquesta localitat de 13.800 veïns ubicada en plena plana manxega, Antonio LucasTorre­s, ha reconegut que estan consternat­s per “aquesta inexplicab­le tragèdia”. També ha demanat a totes les dones que se sentin intimidade­s i que pateixin algun tipus d’agressió que “ho denunciïn per evitar que puguin passar casos com a aquest”. La denúncia, segons els experts, és l’únic instrument per aconseguir protegir les víctimes de violència de gènere i els seus fills, va assenyalar l’alcalde.

Segons diferents investigac­ions, la violència masclista és encara més silenciada en els entorns rurals que en els urbans. La investigac­ió Violència de gènere i igualtat en el medi rural, apunta que “hi ha més pressió sobre les dones per amagar el maltractam­ent que viuen, perquè és un ambient més tancat, atès que les relacions de veïnatge són més intenses i troben que fer-ho públic afectaria l’entorn”.

Davant aquesta realitat, la dels maltractad­ors que “se senten menys qüestionat­s pel seu entorn, perquè creuen que gaudeixen del respecte dels seus veïns i que no s’immisciran en el que passa dins de casa”. La Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) reconeix que es troben més obstacles per combatre aquest flagell perquè hi ha una cultura tradiciona­l amb un “acusat sexisme”, una població envellida i per les dificultat­s de mobilitat per a les dones.

En els entorns rurals és més difícil lluitar contra la violència de gènere perquè s’imposa el silenci

 ?? MARIANO CIEZA / EFE ?? Uns agents tapen els cossos de la dona i els seus fills estrangula­ts a Campo de Criptana
MARIANO CIEZA / EFE Uns agents tapen els cossos de la dona i els seus fills estrangula­ts a Campo de Criptana

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain