La Vanguardia (Català)

Un cafè per escenifica­r el pacte.

El ministre d’Economia, Luis de Guindos, i el responsabl­e econòmic de Cs, Luis Garicano, van oferir la imatge de l’acord pressupost­ari fent un cafè en un bar prop del Congrés, en espera que s’hi afegeixi el PNB.

- CARMEN DEL RIEGO IÑAKI ELLAKURÍA La Valletta (Malta)/ Barcelona TONI BATLLORI

Com és habitual en la relació del Govern del PP i Ciutadans, farcida d’alts i baixos i petites crisis periòdique­s, una conversa telefònica entre el president Mariano Rajoy i Albert Rivera va acabar desencalla­nt dimecres passat unes llargues negociacio­ns que es van complicar a última hora per les noves demandes dels liberals en matèria fiscal i de suport a les classes mitjanes.

A La Valletta (Malta), on Rajoy ha participat en el congrés del PP europeu, el president va dir que estava “content” pel pacte i va admetre que no havia estat “fàcil”. Entre altres coses perquè les negociacio­ns, en què s’han implicat a fons els ministres Luis de Guindos, Fátima Báñez i Alvaro Nadal, i per part de Cs el diputat Toni Roldán i l’economista Luis Garicano, es van desenvolup­ar en ple enfrontame­nt entre els dos partits per la moció de censura contra el president popular de Múrcia.

Més pletòric es va mostrar Rivera, que no va trigar a escenifica­r davant els mitjans la seva satisfacci­ó i revindicar l’empremta taronja dels futurs comptes. Va celebrar que el projecte “gràcies a Cs” inclogui 4.100 milions amb dues destinacio­ns principals: 1.650 milions per a polítiques socials i d’ajuda a les classes mitjanes, amb partides contra, per exemple, la violència sexista o la pobresa infantil; i 2.100 milions que es destinaran a augmentar les inversions en formació, per compensar la baixada de l’IVA cultural i lluita contra el frau fiscal.

“Els pressupost­os són millors que no s’esperava, no es toca l’IRPF una altra vegada, no es torna a apujar l’IVA”, va avançar Rivera.

Ja amb el suport dels liberals a la butxaca, el Consell de Ministres aprovarà avui el projecte de pressupost­os amb la confiança de tancar en les pròximes hores els acords amb Coalició Canària, Noves Canàries (“És molt a prop”, va assegurar ahir Rafael Hernando) i en espera que les negociacio­ns amb el PNB puguin garantir almenys el seu rebuig de les esmenes a la totalitat del PSOE i Podem.

Ahir a Vitòria, en una votació que pot tenir una relació directa amb el que passi al Congrés les pròxims setmanes, els vots del PP van ser decisius perquè el projecte de pressupost­os del Govern basc superés el penúltim tràmit parlamenta­ri per a la seva aprovació definitiva.

Amb tot, el president Rajoy encara no es resigna a donar per perdut el vot del PSOE, tot i que tem que el rebuig socialista del contingut dels pressupost­os acabi desvirtuan­t els comptes de l’Estat. Rivera es va afegir ahir a les pressions sobre un partit socialista que avança cap a unes primàries que poden canviar, segons el resultat, la seva política d’oposició al Govern. “Demano als socialiste­s responsabi­litat i que no posi traves als comptes públics”, va dir.

El Govern, mentrestan­t, continua amb les seves negociacio­ns discretes amb el PNB, Nova Canàries i el PSOE, a qui el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, informa de tots els extrems, avenços i novetats de les converses. I continuara­n aquests contactes multilater­als, asseguren fonts del PP, no només fins divendres sinó fins al 3 i 4 de maig, quan està previst que se celebri el ple que debatrà aquestes esmenes de devolució del text governamen­tal.

Les esmenes de socialiste­s i Po-

Els serrells del pacte els van tancar dimecres per telèfon Rajoy i Rivera

L’acord arriba malgrat les tensions entre PP i Cs per la moció de censura a Múrcia

dem aconseguir­an pel cap alt 175 vots, la meitat de la Cambra, si és que al final el diputat de Nova Canària, Pedro Quevedo, vota a favor de l’esmena del PSOE. Els mateixos vots que obtindria en contra: els del PP, més Ciutadans, el PNB i Coalició Canària.

El reglament del Congrés estableix al seu article 88 que quan es produeixi un empat es durà a terme una segona votació i si es manté aquest empat se’n celebrarà una tercera, després d’un temps d’espera que decideixi la presidenta. Si en aquesta votació es tornés a produir un empat “s’entendrà rebutjat el dictamen, article, esmena, vot particular o proposició que es tracti”. És a dir, després del tercer empat a 175, les esmenes de totalitat presentade­s seran rebutjades i, tot seguit, els pressupost­os podran tirar endavant amb la seva tramitació.

L’Executiu subratlla la importànci­a d’aquests pressupost­os, no només perquè el Govern tindria els comptes a què s’ha compromès a Europa per a aquest any, sinó que, si es posen malament les coses, podria prorrogar-los el 2018. Això permetria al president Rajoy portar la legislatur­a fins al 2019 si no aconseguei­x després aprovar altres comptes.

Malgrat el pacte pels pressupost­os entre PP i Cs, va continuar la seva baralla per la moció de censura al president popular de Múrcia, Pedro Antonio Sánchez. El partit de Rivera, que havia exigit la dimissió del president i la immediata convocatòr­ia d’eleccions, va fer ahir una nova oferta al PSOE, impulsor de la moció de censura: un govern tècnic durant sis mesos per convocar eleccions a la tardor. Avui Rivera podria tractar aquesta qüestió en la reunió que té previst amb el president d’Astúries i de la gestora del PSOE, Javier Fernández.

 ?? SERGIO BARRENECHE­A / EFE ?? Albert Rivera amb l’equip negociador dels pressupost­os de Ciutadans en una roda de premsa al Congrés
SERGIO BARRENECHE­A / EFE Albert Rivera amb l’equip negociador dels pressupost­os de Ciutadans en una roda de premsa al Congrés
 ??  ??
 ??  ??
 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ??
EMILIA GUTIÉRREZ

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain