La Vanguardia (Català)

L’IVA cultural baixa per fi al 10% per a tots els espectacle­s llevat del cinema

El Govern central, que aprovarà avui la mesura, argumenta que la rebaixa es generalitz­arà quan s’aconseguei­xi controlar el dèficit públic

- F. GARCÍA / E. LINÉS / J. BARRANCO Madrid/Barcelona

L’esperada i reclamada rebaixa de l’IVA cultural arribarà avui amb l’aprovació pel Consell de Ministres de la reducció del 21% al 10% que s’aplicarà a la música en directe, el teatre, la dansa i els toros. En canvi, en queda exclòs el cinema, en espera que el dèficit públic baixi més. Albert Rivera va fer l’anunci després d’un acord amb el Govern central.

El Govern espanyol reduirà avui del 21% al 10% el tipus impositiu de l’IVA per als espectacle­s en directe, però deixarà el cinema fora de la mesura. Tal com els responsabl­es del Ministeri de Cultura havien anunciat, i malgrat els reiterats arguments del sector sobre l’efecte benèfic que la reducció tindria en tots els sentits, l’àrea econòmica del Govern supedita la generalitz­ació de la rebaixa fiscal a una moderació més important del dèficit. Tot i que la baixada de l’impost per a la música en directe, el teatre, la dansa i els toros s’anunciarà avui a la presentaci­ó de l’avantproje­cte dels pressupost­os generals de l’Estat, la notícia la va donar ahir el líder de Ciutadans, Albert Rivera, per treure pit del que va ser una condició seva per donar suport a la investidur­a de Rajoy.

La Federació d’Associacio­ns de Productors Audiovisua­ls, a través del seu president, Ramon Colom, va respondre a l’anunci amb sorna: “Ens sembla fantàstica la baixada de l’IVA dels espectacle­s en directe, i donem la nostra enhorabona. Algun dia algú ens explicarà el perquè d’aquest misteri d’excloure el cinema, i esperem que sigui aviat”. Més dur va ser el cineasta Benito Zambrano, pel qual la marginació del cinema en aquesta actuació política és “ridícula i lamentable”. El director i guionista de Solas es va preguntar: “Què fem els que ens dediquem al cinema? Cada vegada que fem un film ens costa anys de la nostra vida aconseguir que arribi als cinemes i la gent el pugui veure”.

Evidentmen­t, les reaccions van ser més favorables al món de la música. Per Tito Ramoneda, president de la promotora The Project, “ja era hora que per fi es materialit­zi la baixada; una altra cosa és quan i com es farà”. En qualsevol cas, “significa un benefici per al consumidor directe de música i, després, per al teixit empresaria­l de la música en directe”. Com altres promotors, Ramoneda recorda que, “quan hi va haver l’augment de l’IVA cultural, nosaltres no el vam aplicar sobre el preu de les entrades, cosa que el sector, en general, tampoc no va fer. Vam assumir l’increment en contra del nostre pressupost”. Per la seva banda, Roberto Tierz, màxim responsabl­e de la sala Sidecar de Barcelona, assegura: “És una notícia boníssima, i espero que els tràmits parlamenta­ris no triguin a aplicarla. Seria interessan­t que el públic entengués que tots aquests anys l’empresari ha aguantat aquest sobrepreu, ja que l’augment de l’IVA no va implicar majoritàri­ament un augment proporcion­al en el preu de les entrades. És a dir, que la reducció de l’IVA no suposarà una baixada en el preu de les entrades”.

Albert Salmerón, president de l’Associació de Promotors Musicals, declara: “Celebrem la baixada de l’IVA, però arriba tard. Sobre la manera com es materialit­zarà, crec que hi haurà milers de casos diferents, de la mateixa manera que hi ha una diversitat de promotores i concerts”. També remarca que aleshores “l’augment de l’IVA cultural el van assumir la gran majoria dels promotors. Més enllà dels grans concerts d’estadi, que afecten tres empreses, fa molts anys que els preus estan pràcticame­nt congelats. Aquesta mesura pot suposar un descans per a les empreses que han estat aguantant fins al límit, malgrat que també veurem casos en què les entrades baixaran. La sagnia ha estat potent, perquè la pujada de l’IVA el 2012 va arribar en un moment molt dur per la crisi”.

Al sector teatral també estan contents amb la baixada, i també pensen que arriba tard. “No podem estar gaire eufòrics”, assegura Bet Orfila, presidenta d’Adetca, l’Associació d’Empreses de Teatre de Catalunya, malgrat que diu que és una bona notícia perquè incrementa­rà els recursos per treballar. Això sí, com al sector musical, Orfila recorda que la majoria de teatres privats no van pujar les entrades, sinó que van assumir la pujada de l’IVA amb els seus ingressos: era impossible fer que el públic assumís la pujada el 2012, enmig de la greu crisi econòmica, “quan més aviat el que era freqüent era fer tota mena de descomptes”. És a dir, que ara no preveuen baixades de preus, sinó treballar amb una mica més de marge després d’anys molt durs i fer produccion­s més grans i també més arriscades.

En aquest sentit, Anna Rosa Cisquella, de Dagoll Dagom, que aquests anys sí que s’ha atrevit amb grans musicals, com Mar i Cel i Scaramouch­e, recorda que han pagat des del 2012 “una morterada d’IVA”. Una pujada absurda, diu, perquè el sector teatral en aquest país no és una indústria: necessita subvencion­s perquè el preu que la gent pot pagar per entrada és baix, i després aquestes subvencion­s les han de tornar “amb escreix amb l’IVA”. Un IVA que aquests anys ha significat, destaca, una gran reducció de la capacitat de producció del sector, així com el fet que avui un format mitjà siguin “tres actors i un tresillo”.

Entre els teatres públics, el Lliure sí que estudia abaixar el preu de les entrades perquè van haver d’acabar apujant els preus. “Ara mirarem de posar-nos en justícia, però entenent que en aquest temps han crescut els costos de producció”, diu Lluís Pasqual, que veu positiu un IVA més baix però creu que encara

El cinema clama contra l’exclusió; la música i el teatre diuen que la baixada arriba tard

Els tiquets baixaran en pocs casos, ja que no es van encarir tot i la pujada de l’IVA en plena crisi

hauria de ser-ho més per arribar als nivells europeus. I que recorda “tot el que s’ha carregat la pujada pel camí i no es pot recuperar: gires, companyies i llocs de treball”. Des del Liceu, que fa pagaments per IVA enormes, el seu director general, Roger Guasch, explica que volen que la baixada serveixi per afavorir el públic, però analitzara­n si abaixar preus repercutir­ia en més audiència o potser caldria fer una política de preus més bona per als joves i altres col·lectius.

 ?? Anna Monell Renart / LA VANGUARDIA ?? FONT: Anuari d’Estadístiq­ues Culturals
Anna Monell Renart / LA VANGUARDIA FONT: Anuari d’Estadístiq­ues Culturals
 ??  ?? Cap a buscar l’entrada. Llargues cues d’aficionats a Barcelona davant d’un establimen­t cultural que venia tiquets per assistir a un concert de Bruce Springstee­n. Una bona part d’aquesta venda ja ha volat a internet
Cap a buscar l’entrada. Llargues cues d’aficionats a Barcelona davant d’un establimen­t cultural que venia tiquets per assistir a un concert de Bruce Springstee­n. Una bona part d’aquesta venda ja ha volat a internet

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain