La Vanguardia (Català)

El frau a les obres de la Sagrera s’eleva a 133 milions

El Tribunal de Comptes enumera un munt d’irregulari­tats i sobrecosto­s La xifra depassa el forat de 84 milions a l’AVE que ja investiga la justícia

- SILVIA ANGULO SANTIAGO TARÍN Barcelona

L’auditoria tècnica sobre el sobrecost i el retard de les obres de la plaça de les Glòries, presentada la setmana passada, ha dinamitat les relacions entre l’Ajuntament i les constructo­res que treballen a la plaça. L’informe de l’Institut de Tecnologia de la Construcci­ó de Catalunya (Itec) ha acabat trencant la confiança amb unes empreses assenyalad­es per l’ombra del 3%i a què s’ha acusat d’errors en l’execució del projecte de construcci­ó dels túnels viaris que passaran per sota de la plaça. Aquesta situació ha portat l’equip de govern a negociar amb la Unió Temporal d’Empreses (UTE) la rescissió del contracte i, per tant, la paralitzac­ió de les obres i la licitació d’un nou concurs per acabar-les. Sembla que les constructo­res també volen sortir de la plaça com més aviat millor a causa del perjudici econòmic i la desconfian­ça de l’equip de l’Ajuntament, que els ha acusat directamen­t dels problemes tècnics amb què s’han trobat quan han perforat la plaça.

En espera de l’informe jurídic anunciat la setmana passada per la tinenta d’alcalde Urbanisme, Janet Sanz, que analitza el contracte i les possibilit­ats que hi ha per abordar l’obra amb les màximes garanties, ara les negociacio­ns se centren en qüestions econòmique­s. L’Ajuntament reconeix una desviació pressupost­ària del 19,6%, un percentatg­e que representa uns 12 milions d’euros, mentre que les empreses afirmen que el sobrecost assoleix el 60% i supera amb escreix la xifra que està disposat a assumir l’equip de govern. Per això, algunes fonts afirmen que no serà una rescissió de contracte amistosa i que, amb tota probabilit­at, arribarà als tribunals.

En aquestes converses amb els responsabl­es de l’empresa Barcelona Infraestru­ctures Municipals (Bimsa), les constructo­res es defensen argumentan­t que estan assumint un projecte que no era l’inicial i que, entre altres qüestions, ha obligat a incrementa­r els metres quadrats de murs pantalla, cosa que ha encarit considerab­lement la construcci­ó dels túnels. Malgrat aquests desacords, les obres no s’han parat en cap moment, si bé l’auditoria tècnica ha criticat que les constructo­res no hagin incrementa­t els equips de treball per corregir el retard de 18 mesos que acumulen fins al moment les tasques.

En paral·lel a aquestes negociacio­ns i a l’informe jurídic, s’està redactant el projecte modificat, que ha d’incorporar els canvis que hi ha hagut al pas soterrat –un metre i mig per sota del que estava previst– i la desviació econòmica. Sembla que en aquests moments les constructo­res estan aportant factures sobre uns treballs que no es correspone­n amb els que estaven recollits al projecte que se’ls va adjudicar i temen que, en el moment de la liquidació, no els puguin cobrar.

La rescissió del contracte comportarà la paralitzac­ió de la construcci­ó dels túnels, un fet que preocupa, i molt, l’equip de govern, ja que comportari­a una altra licitació i l’entrada d’altres empreses per acabar la construcci­ó dels túnels. Entenen que es tracta del millor després de la pèrdua de confiança. La veritat és que l’equip de govern actual va rebre en herència la faraònica obra de les Glòries del mandat convergent anterior, i tan bon punt va arribar al poder BComú es va comprometr­e a executar-la, malgrat que va posar en quarantena la construcci­ó del segon túnel, que arriba fins a la rambla del Poblenou.

La parada de les obres pot representa­r un any llarg de retard fins que es tornin a adjudicar els treballs. En aquests moments els passos viaris soterrats estan executats en un 60%, però també és

El ple municipal aprovarà avui la creació d’una comissió d’investigac­ió

El projecte podria quedar en suspens durant més d’un any abans de reprendre’s

veritat que entren a la fase més delicada. A partir d’ara caldria començar a treballar sota els túnels ferroviari­s d’Adif, que no disposen d’una llosa de solera, tal com assenyala l’auditoria tècnica, i que presenten fissures als capcers (costats dels passos soterrats) i a la part superior externa. Els túnels es van reforçar després de l’incident que hi va haver fa un any, que va provocar una fuga de bentonita –llots i aigua per reforçar els murs–, en un moment en què hi havia trànsit ferroviari, tal com va explicar La Vanguardia dilluns. Malgrat que l’Ajuntament manté que no hi va haver cap risc per als viatgers, la Generalita­t ha obert a Renfe i a Adif un expedient informatiu per aclarir els fets.

El ple municipal d’avui abordarà la situació en què estan les obres. Amb tota probabilit­at tirarà endavant una iniciativa de Ciutadans que reclama una comissió d’investigac­ió interna per depurar responsabi­litats polítiques en la construcci­ó dels túnels. Aquesta petició pretén aclarir per què es van adjudicar les obres per 60 milions d’euros quan estaven licitades per 79 a una empresa que va fer una oferta un 24,3% per sota del preu. ERC, PSC i BComú podrien acabar donant suport a aquesta proposta.

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? Túnels amb retard. Els problemes tècnics han provocat una demora en l’execució de l’obra de 18 mesos
ANA JIMÉNEZ Túnels amb retard. Els problemes tècnics han provocat una demora en l’execució de l’obra de 18 mesos

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain