La Vanguardia (Català)

El no a la independèn­cia s’imposaria per 4 punts en un referèndum

El CEO situa el bloc sobiranist­a a punt de perdre la majoria parlamentà­ria

- Barcelona

El lent retrocés de la coalició Junts pel Sí en unes hipotètiqu­es eleccions al Parlament de Catalunya podria portar l’actual majoria sobiranist­a a sumar menys de la meitat dels escons de la Cambra, perquè la CUP també patiria una erosió de suports, segons l’últim baròmetre del CEO, dut a terme entre el 6 i el 21 de març. Concretame­nt, JxSí podria perdre fins a quatre dels seus actuals 62 diputats (i més de dos punts en vot estimat), mentre que la CUP cediria dos escons (i una xifra semblant en quota electoral). Aquest retrocés conjunt deixaria l’actual majoria independen­tista en una forquilla d’entre 66 i 68 escons (la majoria de la Cambra se situa justament en 68), davant els 72 que van aconseguir en els comicis del 27 de setembre del 2015.

Aquest pronòstic electoral arriba en un context de creixent malestar polític en la societat catalana, fins al punt que la insatisfac­ció amb la política es converteix per primera vegada en el principal problema de Catalunya, superant fins i tot l’atur. Si aquest malestar és conseqüènc­ia del bloqueig en el procés sobiranist­a no és possible saberho, però el cert és que contrasta amb una percepció de la situació econòmica que no para de millorar, amb un increment de deu punts de les opinions positives l’últim any i un augment progressiu de l’optimisme sobre el futur.

En canvi, el malestar amb la situació política ve acompanyat d’una caiguda en la satisfacci­ó amb la democràcia, un descens de l’índex de confiança en els polítics catalans (que passa d’un 4,3 a un 3,8) i un suspens més rotund (del 4,44 al 4,2) de la gestió del Govern. De fet, mentre creixen les percepcion­s negatives sobre la situació política a Catalunya, disminueix­en les relatives al conjunt d’Espanya.

L’horitzó electoral que perfila el sondeig es completa amb un avenç de 6,4 punts de Catalunya Sí que es Pot, que es convertiri­a en el tercer grup de la Cambra, al davant del PSC (que patiria un lleu retrocés), tot i que encara al darrere de Ciutadans. El partit d’Inés Arrimadas perdria gairebé dos punts de quota electoral i fins a cinc escons dels 25 que va obtenir el 27-S. Per la seva banda, el PP sembla que es recuperar gradualmen­t del fiasco del 2015, i ara obtindria un 10% dels vots (1,5 punts més que el 27-S) i dos escons més. Finalment, i en l’àmbit de les eleccions generals, la dada més rellevant és l’ajustada disputa per la primera posició que sostenen En Comú Podem i ERC. Ara el pronòstic torna a afavorir els comuns, però en una mena d’empat tècnic que podria oferir més escons a ERC.

L’enquesta inclou una valoració individual­itzada dels principals líders catalans, amb el singular afegit de Mariano Rajoy. En aquest panel destaca la consolidac­ió a l’alça d’Oriol Junqueras com a dirigent més ben valorat (5,6), superant el president Carles Puigdemont (5,3), cosa que desfà l’empat que registrave­n en l’anterior sondeig. Entre els restants líders només aproven el cupaire Benet Salellas i Xavier Domènech (ECP).

L’altre aspecte substantiu del sondeig és el relatiu al suport al procés independen­tista. Avui dia el no es torna a imposar per una diferència de quatre punts al sí, en unes magnituds similars a les del febrer de fa dos anys (tot i que per sota dels registres del juny del 2015, quan les posicions contra la secessió van assolir un avantatge de set punts). Aquesta evolució –que contrasta amb l’aclaparado­r suport al sí que reflectien aquests baròmetres en els primers compassos del procés– es veu acompanyad­a d’altres percepcion­s significat­ives.

Concretame­nt, des del març del 2016 ha disminuït gairebé quatre punts el percentatg­e de ciutadans que creuen que el nivell de vida en una Catalunya independen­t seria millor que l’actual, mentre que ha augmentat en una proporció semblant la xifra dels qui pensen que seria pitjor. I, sobretot, hi ha hagut una sensible inversió en les percepcion­s sobre les conseqüènc­ies de la independèn­cia en la pertinença de Catalunya a la Unió Europea. Mentre fa un any eren majoria (49% davant 42%) els qui veien improbable que una Catalunya independen­t quedés fora de la UE, ara són majoria (gairebé el 48% davant el 45%) els que creuen el contrari.

Paral·lelament, ha crescut el pessimisme sobre la possibilit­at que el Govern espanyol ofereixi un acord acceptable per a la majoria del Parlament, que arribava al 71% fa un any i frega el 80% ara. Finalment, gairebé un 74% donen suport a un referèndum sobre la independèn­cia, tot i que només el 50% accepten que sigui unilateral. En aquest cas votarien a favor un 43,3%, en contra un 22,2% i s’abstindrie­n gairebé el 21%.

El malestar amb la política es converteix en el problema més esmentat pels catalans

La pèrdua de la majoria sobiranist­a s’explica sobretot pel descens de JxSí

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain