La Vanguardia (Català)

Palma prohibirà aquest estiu llogar pisos particular­s a turistes

L’Ajuntament anuncia que aquest estiu redoblarà les inspeccion­s i imposarà sancions de fins a 40.000 euros

- DAVID GILABERT Palma

L’Ajuntament de Palma ha abandonat l’ambigüitat amb què ha afrontat el problema del lloguer vacacional els últims anys. La proliferac­ió de pisos particular­s dedicats a allotjar turistes ha obligat a adoptar mesures contundent­s. El regidor de Model de Ciutat i Urbanisme ha anunciat que el Consistori no permetrà per cap concepte la comerciali­tzació irregular d’aquest tipus d’habitatges. L’anunci de Toni Noguera té més importànci­a que no sembla tenint en compte que, a partir del juny, assumirà l’alcaldia de la capital balear. Segons Noguera, des d’aquest estiu es faran més inspeccion­s i s’imposaran més multes als lloguers turístics en edificis plurifamil­iars. Les sancions per als propietari­s poden arribar fins als 40.000 euros.

Noguera empararà la seva decisió de plantar cara als lloguers turístics en la nova llei General Turística, que, amb tota probabilit­at, el Govern aprovarà avui. La nova norma deixa en mans dels ajuntament­s la tasca de definir en quins barris de cada municipi es podrà legalitzar aquesta activitat. Es tracta d’un negoci que ha despertat tota mena de crítiques, sobretot entre els residents dels barris més cèntrics, on es concentra el major nombre de pisos turístics. En compliment de la llei, l’Ajuntament aposta per una aplicació “restrictiv­a, global i contundent”.

Per garantir l’aplicació de les mesures plantejade­s, i en espera que la nova llei entri en vigor, el govern local basarà la decisió en l’antiga norma autonòmica, que, malgrat que ha servit de ben poca cosa, ja prohibeix expressame­nt la comerciali­tzació irregular. Però Noguera, tot i declarar la ciutat lliure de lloguer vacacional, es mostra partidari d’obrir la porta a algunes excepcions. S’estudia la possibilit­at d’autoritzar l’habitatge habitual durant un màxim de dos mesos, tal com ja passa en algunes ciutats europees. En paral·lel, l’Ajuntament estudia establir una moratòria urbanístic­a per frenar la proliferac­ió d’hotels al centre urbà. La intenció comporta la paralitzac­ió de les concession­s de llicències a hotels en espera d’elaborar un estudi d’accés a l’habitatge. En tot just dos anys els establimen­ts turístics s’han disparat en un 80% al centre històric.

La resposta contundent de les autoritats apareix després d’un debat intens sobre el model turístic que l’estiu passat va arribar directamen­t al carrer per deixar de ser només una qüestió d’experts. Les pintades que van omplir alguns murs del centre en són una mostra: “Stop guiris”, “El turisme destrueix la ciutat” i “Tourist go home; refugees welcome” (Turistes aneu-vos-en a casa, benvinguts refugiats). Són algunes de les frases que evidenciav­en el malestar d’alguns ciutadans. Tot, després de les denúncies de molts veïns que s’han vist obligats a abandonar els seus barris envaïts pel boom turístic. Aquesta setmana el col·lectiu ecologista Terraferid­a ha xifrat en més de 14.000 els pisos turístics que una única plataforma en línia ofereix a Mallorca. D’aquest total, amb prou feines 300 disposen de llicència per a la comerciali­tzació. Es tracta d’un negoci tan rendible per als propietari­s que ha pervertit el mercat, ja que ha disparat el lloguer en un 40%. És més rendible llogar per dies a turistes que no a un llogater fix.

El lloguer de cases habituals s’encareix un 40% i desencaden­a la indignació

Els allotjamen­ts per a visitants van pujar un 80% al centre històric en dos anys

 ??  ??
 ?? JAIME REINA ?? La massificac­ió turística, especialme­nt els mesos de juliol i agost, ha provocat la reacció de l’Ajuntament de Palma
JAIME REINA La massificac­ió turística, especialme­nt els mesos de juliol i agost, ha provocat la reacció de l’Ajuntament de Palma

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain