La Vanguardia (Català)

Albano-Dante Fachin

SEC. GRAL. DE PODEM A CATALUNYA

- PEDRO VALLÍN Madrid

Encara que potser no en sigui l’únic responsabl­e, el secretari general de Podem té gran part de culpa de l’embolic, amb rivets de disputa personalis­ta, que pot acabar fracturant el projecte polític d’En Comú.

El líder de Podem assegura que no farà marxa enrere i no fa cas de l’advertènci­a de Pablo Iglesias L’executiva estatal comparteix les queixes de Fachin sobre els comuns, però no avala el seu desafiamen­t

“Profundame­nt decebut”. Pablo Iglesias va evitar ahir assenyalar l’objecte directe del seu enuig, però no va amagar el seu evident malestar amb el descarrila­ment del procés de creació del partit de comuns, podemites i ecosociali­stes, del qual el secretari general de Podem, Albano-Dante Fachin, va decidir desentendr­e’s dimecres a última hora de la nit. El to i el gest d’Iglesias al passadís del Congrés deien que el seu estat d’ànim era una mica més greu que simple “decepció”.

Però Fachin va fer el desentès a les celles arrufades d’Iglesias i va reiterar la seva determinac­ió de no rectificar. “No ens hem aixecat de la taula perquè no hi ha taula”, va dir, abans de confirmar que la seva resolució de retirar Podem del projecte és irreversib­le. Fachin està molest amb el que considera maniobres deslleials dels comuns. Els acusa d’impulsar els sectors crítics de Podem a desafiar l’autoritat del secretari general i a disputar el seu espai.

Les cares, tant d’Iglesias com del portaveu d’En Comú al Congrés, Xavier Domènech, cridat a liderar el nou espai polític, eren expression­s eloqüents del seu disgust, però també del seu estupor amb la deriva tràgica i inesperada dels esdevenime­nts, que va tenir lloc quan, a última hora de dimecres i després d’intenses negociacio­ns, es considerav­a que el pacte estava fet.

El desenllaç és el pitjor dels escenaris possibles per a tots els actors implicats, substancia­lment els dos amb un veritable pes en el nou paisatge polític català: En Comú i Podem. En les dues formacions són conscients que uns comicis vertebrats entorn de l’eix del referèndum no és el marc ideal per als seus interessos, però presentar-se per separat pot ser suïcida per a les aspiracion­s d’un espai polític que algunes enquestes col·loquen en virtual segona posició, en primera si es tracta d’eleccions generals.

A Albano-Dante Fachin li cau a sobre la responsabi­litat principal d’haver estripat les cartes, però a la direcció estatal de Podem no el consideren l’únic responsabl­e d’aquest desgavell. De fet, en certa mesura es comparteix el seu discurs sobre les travetes dels comuns i, particular­ment, sobre el pes que Adrià Alemany, responsabl­e de la negociació per part de l’equip d’Ada Colau, ha tingut en el progressiu enveriname­nt de l’aliança.

Fins ara aquesta coincidènc­ia en el diagnòstic havia permès a Fachin operar de manera sobirana, malgrat que la direcció estatal de Podem mantenia les seves reserves sobre la seva capacitat negociador­a. Fachin va llegir aquesta autonomia com un xec en blanc, i això ha tibat la corda amb una executiva estatal que l’única indicació que havia donat era que al final hi hagués un acord.

La paradoxa és que, gràcies a la llista que encapçala Jessica Albiach, la secció errejonist­a de la formació podria integrar-se al nou partit, que neix tocat, mentre que l’executiva de Podem en queda fora. L’aposta de Fachin és esperar l’eventual convocatòr­ia electoral per provar de confluir en una coalició amb els comuns, sabent que anar dividits és letal. Però el sisme catastròfi­c que ha causat el seu desafiamen­t final pot liquidar l’escrupolos­a neutralita­t que fins ara ha mantingut Pablo Iglesias.

 ??  ??
 ?? NÚRIA JULIÀ / ACN ?? Albano-Dante Fachin ahir en roda de premsa
NÚRIA JULIÀ / ACN Albano-Dante Fachin ahir en roda de premsa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain