La Vanguardia (Català)

Wellen Sham

PRESIDENT DE THUNDER POWER

- PÀGINA 59

Thunder Power, també coneguda com el Tesla xinès, invertirà 80 milions d’euros en un centre d’innovació a Catalunya. L’empresa de Hong Kong projecta també més endavant fabricar aquí els seus cotxes.

El fabricant xinès de cotxes elèctrics Thunder Power preveu utilitzar Catalunya com a plataforma per entrar al mercat europeu. L’empresa amb seu a Hong Kong va anunciar ahir l’obertura d’un centre d’R+D a Catalunya en què invertirà 80 milions d’euros i en el qual treballara­n unes 200 persones. La companyia està desenvolup­ant un vehicle semblant als coneguts models de la nord-americana Tesla des de Hong Kong.

El nou centre d’investigac­ió de Thunder Power, que serà operatiu el 2018, és un primer pas perquè la companyia pugui construir també a Catalunya una planta d’acoblament de vehicles elèctrics per distribuir-los al mercat europeu. La fàbrica podria comptar amb una plantilla d’un miler de persones. Thunder Power va informar ahir que Catalunya és “la millor ubicació” per acollir la seva futura planta de producció.

L’anunci s’ha realitzat el mateix dia en què el president de la companyia, Wellen Sham, presentava a Hong Kong, al costat del conseller d’Empresa, Jordi Baiget, un prototip de cotxe elèctric. Es tracta d’un vehicle d’alta gamma amb una autonomia de 650 quilòmetre­s. En les seves versions més avançades pot assolir una velocitat màxima de 240 quilòmetre­s per hora. Encara que la seu central de la companyia s’ubica a Hong Kong, el prototip ha estat dissenyat a Itàlia mentre que la tecnologia i l’enginyeria s’han desenvolup­at a Europa per empreses com la italiana Dallara o l’alemanya CSI.

En un comunicat publicat a la seva pàgina web, Thunder Power assenyala que, a més del centre d’investigac­ió a Catalunya, s’instal·larà la seu operativa del grup a Europa. En la mateixa comunicaci­ó, el grup dona per segura la instal·lació de la fàbrica d’acoblament a la zona de Barcelona. Aquesta seria la segona fàbrica del grup després de la que va inaugurar al febrer a la Xina, a Ganzhou, al sud-est del país.

Ahir a Hong Kong, el conseller d’Empresa, Jordi Baiget, va firmar un acord amb el president de Thunder Power, Wellen Sham, per facilitar l’arribada de la multinacio­nal a Catalunya. La inversió compta amb el suport de l’àrea d’atracció d’inversions estrangere­s Acció, que depèn de la Generalita­t. Per mitjà d’un comunicat, Baiget va assenyalar que “aquest projecte situa Catalunya com un país líder en matèria industrial, no només en indústria de l’automoció sinó també en la indústria 4.0 i de la conducció autònoma i elèctrica”.

Al centre d’R+D de Catalunya, l’empresa desenvolup­arà tasques d’enginyeria de producte en àmbits com el disseny aerodinàmi­c de l’automòbil, els sistemes de transmissi­ó, la gestió de bateries i tota la tecnologia relacionad­a amb el cotxe connectat i autònom. Thunder Power està encara avaluant la ubicació definitiva per a aquest centre.

La companyia preveu començar a produir els seus cotxes l’últim trimestre del 2018. L’empresa compta amb més de 350 patents a la Xina i els Estats Units. Els clients interessat­s poden realitzar les precompres de vehicles a través de la pàgina web.

L’empresa va mostrar el seu prototip per primera vegada el setembre de l’any 2015 al Saló de l’Automòbil de Frankfurt. En aquell moment l’empresa va informar que els primers vehicles

L’automobilí­stica anuncia una inversió de 80 milions i la creació de 200 llocs de treball

veurien la llum el 2017. L’empresa avui dia ha endarrerit aquesta previsió un any.

Thunder Power arribarà a Catalunya en un moment en què la comunitat es posiciona com un referent al sector de l’automòbil i de les tecnologie­s de futur. El 2016, la marca Seat (propietat de Volkswagen) també va anunciar la instal·lació a Barcelona d’un laboratori d’idees per desenvolup­ar tecnologie­s relacionad­es amb el cotxe connectat i autònom. Seat compta també amb el centre tècnic a Martorell, en el qual es dissenyen els models de la marca. A la Zona Franca, Nissan disposa d’una planta d’acoblament de cotxes on també treballa en el desenvolup­ament de vehicles.

Totes les marques mundials s’han posat com a objectiu prioritari per als propers anys el desenvolup­ament del cotxe del futur des de tres punts de vista complement­aris: elèctric, connectat i autònom.

 ??  ??
 ?? LV ?? Un dels prototips de la xinesa Thunder Power
LV Un dels prototips de la xinesa Thunder Power

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain