La Vanguardia (Català)

Protegir la pesca

-

Els països mediterran­is s’han compromès a Malta a protegir els recursos pesquers del Mare Nostrum i lluitar contra la pesca il·legal.

Ministres de 13 països riberencs del Mediterran­i van firmar ahir a Malta una declaració amb què es compromete­n a protegir els recursos pesquers en aquest mar durant la pròxima dècada, a mantenir el seu valor econòmic i ecològic i a eliminar la pesca il·legal per al 2020. El comissari europeu de Medi Ambient, Pesca i Afers Marítims, Karmenu Vella, va destacar el compromís de la UE per col·laborar entre els seus països membres i amb els seus veïns en la recuperaci­ó d’aquest mar. Unes 300.000 persones treballen al sector pesquer al Mediterran­i.

Entre les accions previstes hi ha la garantia que per al 2020 es durà a terme una recollida de dades adequada i una avaluació científica regular de les principals poblacions de peixos del Mediterran­i. Així mateix, s’establiran plans de gestió plurianual­s per a les principals pesques i es donarà suport a la pesca i l’aqüicultur­a de petita escala i sostenible mitjançant el finançamen­t i la millora de la flota amb mètodes i arts de pesca de baix impacte.

També hi ha el compromís d’eliminar la pesca il·legal el 2020. I, en aquest sentit, es vetllarà perquè tots els estats disposin d’un marc jurídic i dels recursos humans i tècnics per

També destaca el compromís dels ministres d’eliminar la pesca il·legal per al 2020

complir amb les seves responsabi­litats en matèria de control i d’inspecció.

El text destaca la necessitat d’equilibrar els recursos i les flotes pesqueres, de millorar les condicions laborals de dones i joves i d’eliminar gradualmen­t els rebutjos i les captures incidental­s d’espècies vulnerable­s. També es veu necessari gestionar àrees protegides en almenys un 10% del mar per al 2020. Actualment, un 90% de les poblacions de peixos avaluades estan sobreexplo­tades. El pla pretén involucrar tots els actors, incloent-hi els petits pescadors, que represente­n el 80% de la flota (vaixells de menys de 10 metres d’eslora), i que pesquen una quarta part de totes les captures. Tots poden veure amenaçats els seus modes de vida per l’esgotament de les reserves marines.

La titular espanyola d’Agricultur­a i Pesca, Alimentaci­ó i Medi Ambient, Isabel García Tejerina, va assistir a l’acte amb ministres i els càrrecs de 13 països.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain