La Vanguardia (Català)

La UE fa pinya per protegir-se de les tàctiques divisòries de Londres

Tusk envia a les capitals europees les directrius per a la negociació del Brexit

- BEATRIZ NAVARRO Brussel·les. Correspons­al

Un dia després de l’activació del Brexit, els líders europeus es van conjurar per mantenir la unitat i no deixar que triomfin les tàctiques divisòries de Londres, que pot intentar explotar els diferents interessos de cada país per debilitar la posició negociador­a de la Unió i aconseguir un tracte més d’acord amb els seus interessos.

Les negociacio­ns internes sobre com afrontar la sortida del Regne Unit comencen ara. El president del Consell Europeu, Donald Tusk, remetrà avui al matí a les capitals dels Vint-i-set l’esborrany de directrius negociador­es que confiaran a la Comissió Europea per seure a parlar amb Londres. El document, de mitja dotzena de pàgines, ha tingut unes lleugeres modificaci­ons després que s’ha rebut la carta de la primera ministra britànica, Theresa May, invocant l’article 50 del tractat per iniciar les negociacio­ns de sortida. La missiva conté una clara amenaça de deixar de cooperar amb la UE en seguretat si Londres no obté un bon acord comercial.

Amb tot, a Brussel·les es considera que el to és “bastant amistós” si es compara amb el discurs que May va fer al gener a Lancaster House, afirmen fonts diplomàtiq­ues europees. Algunes de les pretension­s de May es consideren “il·lusòries”, com els acords sectorials o la idea de crear un organisme comú per “gestionar junts l’evolució dels nostres marcs regulatori­s”. Mai la UE no ha fet aquest exercici amb un país tercer. Però és el que Londres desitja: un marc per parlar de tu a tu amb la UE fora d’ella.

El Partit Popular Europeu (PPE) es va reunir ahir a La Valletta (Malta) per celebrar el congrés anual, una cita que va permetre a líders europeus com Tusk, la cancellera alemanya, Angela Merkel; el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy; o el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, intercanvi­ar impression­s sobre la carta de la primera ministra britànica, Theresa May, i l’arrencada de la negociació amb Londres. “Estem units per respondre qualsevol carta que arribi de Londres”, va afirmar Antonio López-Istúriz, secretari general del PPE.

May va telefonar ahir a diversos líders europeus, entre ells Rajoy, per parlar del procés que ara comença. La posició europea –que s’està mantenint “sorprenent­ment bé”, admeten fonts diplomàtiq­ues”– és que la negociació es farà exclusivam­ent a través de la Comissió Europea i no de contactes bilaterals per evitar que Londres exploti a favor seu les diferèncie­s internes a la UE. “L’exercici d’intentar dividir-nos ja ha començat”, es queixen fonts diplomàtiq­ues espanyoles. “Tot el que fem es farà a través de la Comissió, no en bilateral”, recalquen, després de veure com la premsa britànica cita sovint Espanya com “el país més proper” al Regne Unit en aquesta negociació, una cosa que no ha passat desaperceb­uda en el Berlaymont, seu de la Comissió, on té el despatx Michel Barnier, el negociador europeu per al Brexit.

La pretensió del Govern del Regne Unit de començar a negociar ja no només els termes de sortida del club sinó, alhora, les condicions de la futura relació bilateral xoca amb la posició de partida de la UE. El president francès, François Hollande, va reiterar ahir des de París que primer caldrà parlar dels drets dels ciutadans afectats pel final de la lliure circulació i les obligacion­s financeres de Londres. Quan hi hagi “progressos” en aquestes àrees es podran llançar les discussion­s sobre les “relacions futures”. Una altra cosa és que, si hi ha bona voluntat, s’accepti començar a parlar dels “contorns” del futur acord, com va apuntar recentment Barnier.

“L’exercici d’intentar dividir-nos ja ha començat”, es queixen fonts diplomàtiq­ues espanyoles

 ?? RENE ROSSIGNAUD / AP ?? Angela Merkel parla amb Donald Tusk ahir durant la reunió del PPE a La Valletta (Malta)
RENE ROSSIGNAUD / AP Angela Merkel parla amb Donald Tusk ahir durant la reunió del PPE a La Valletta (Malta)

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain