La Vanguardia (Català)

Un cardenal del Vaticà insta l’Església dels Estats Units a pressionar Trump

- Roma. Correspons­al EUSEBIO VAL

És sabut que a Francesc no li agrada en absolut la política de Donald Trump. Ho va deixar ben clar ja durant la campanya electoral quan va afirmar, en al·lusió al llavors aspirant republicà, que no podia considerar un veritable cristià qui aixeca murs contra altres pobles. Ahir, l’influent cardenal Peter Turkson es va mostrar satisfet de les resistènci­es que, “per fortuna”, està trobant el president dels Estats Units, i va animar l’Església catòlica d’aquest país a pressionar-lo perquè corregeixi les polítiques sobre la immigració, el canvi climàtic, l’ajuda al desenvolup­ament, el rearmament i d’altres.

Turkson, de 68 anys i d’origen ghanès, és el prefecte del dicasteri per al servei del Desenvolup­ament Humà Integral. El purpurat, un home hàbil amb la premsa i que va arribar a sonar com a papable en l’últim conclave, va fer aquestes reflexions en el curs de la presentaci­ó d’unes jornades de debat sobre el cinquantè aniversari de l’encíclica Populorum progressio (el desenvolup­ament del pobles), promulgada per Pau VI el 1967.

El cardenal ghanès va provar de ser diplomàtic durant un esmorzar amb mitjans de comunicaci­ó a Roma, però no va ocultar les seves opinions. Es va congratula­r que un jutge de Hawaii i altres magistrats abans que ell hagin paralitzat les ordres executives sobre la prohibició d’entrada al país dels nacionals d’alguns estats musulmans. “Hi ha elements de la societat americana que no estan d’acord amb les posicions del president Trump”, va dir Turkson. “S’espera que el mateix Trump es comenci a replanteja­r algunes de les seves decisions”, va afegir. El cardenal va reconèixer que el president nord-americà no fa sinó complir les seves promeses en campanya electoral, si bé va augurar que es produirà un canvi: “Espero que s’adoni de la discrepànc­ia entre la realitat de les coses i les expression­s en la campanya electoral. Estem plens d’esperança que les coses canviïn”.

La més excel·lent de les paraules de Turkson és que instés directamen­t la jerarquia catòlica dels Estats Units a reaccionar. Va admetre que alguns bisbes ja ho han fet i va animar que en siguin més. “Comptem també amb l’acció de lobby de l’Església dels Estats Units”, va emfatitzar.

Sobre el canvi climàtic, el cardenal va considerar “interessan­t” que una altra gran potència mundial, la Xina, estigui fent passos oposats als de Washington i es comenci a prendre seriosamen­t el problema.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain