La Vanguardia (Català)

Els Estats Units alerten Itàlia sobre el suport de Putin als ‘grillini’

L’M5E pretén “superar” l’OTAN i la fi immediata de les sancions a Rússia

-

Roma. Correspons­al

Els serveis d’intel·ligència dels Estats Units, des d’abans de l’arribada de Donald Trump a la Casa Blanca, segueixen les maniobres de Rússia per afavorir a forces polítiques europees que poden desestabil­itzar la UE i debilitar l’OTAN. Segons el diari torinès La Stampa, Washington va advertir discretame­nt el Govern italià, a propòsit de les eleccions del proper any, sobre les connexions entre el Moviment 5 Estrelles (M5E), del còmic Beppe Grillo, i l’Administra­ció de Vladímir Putin.

Les revelacion­s no fan sinó confirmar una realitat molt evident de convergènc­ies programàti­ques i contactes. L’únic nou seria aquella alerta, de govern a govern. Washington té també sota el seu punt de mira els llaços entre Marine Le Pen i Moscou, així com l’activitat russa per influir en les eleccions presidenci­als sèrbies d’aquest diumenge i en els comicis alemanys de setembre.

A nivell italià les simpaties per Moscou estan repartides entre els dos grans populismes nacionals, l’M5E i la Lliga Nord. El líder lliguista ha visitat diverses vegades la capital russa i ha mostrat repetidame­nt l’admiració pel lideratge de Putin, encara que ha negat rebre finançamen­t del Kremlin.

Tant l’M5E com la Lliga Nord han estat més que suaus a l’hora de valorar l’última batuda d’opositors a Moscou. O bé l’han justificad­a o, per treure-li rellevànci­a, l’han comparada amb la presó nord-americana de Guantánamo.

El diputat grillino Manlio Di Stefano, que sona com a possible ministre d’Afers Exteriors si l’M5E guanya les eleccions del proper any, va considerar una gran hipocresia que el Govern italià posi el crit al cel per les detencions a Moscou quan es mantenen excel·lents relacions amb l’Aràbia Saudita i se li venen armes.

La denúncia concreta de llaços amb Rússia feta des de la portada del diari La Stampa coincideix amb la discussió, a través del blog de Grillo i per mitjà d’actes de Di

La Lliga Nord també ha establert llaços amb Moscou encara que ha negat rebre finançamen­t rus

Stefano a tot el país, dels deu punts del programa exterior de l’M5E. Aquest decàleg ha de ser votat pels militants.

Entre els punts d’una futura política internacio­nal dels grillini figura la recuperaci­ó de la idea de sobirania (una cosa en la qual coincideix­en amb la Lliga Nord i els seus aliats del partit d’arrel postfeixis­ta Germans d’Itàlia). No ho esmenten ara al web, però aquesta reivindica­ció de sobirania inclouria un referèndum sobre la continuïta­t d’Itàlia en l’euro. L’M5E parla de la “superació” de l’actual OTAN “per enquadrar les activitats en un marc exclusivam­ent defensiu”, el “repudi a la guerra”, el desarmamen­t –creant una zona lliure d’armament nuclear a la Mediterràn­ia–, una “Europa sense austeritat”, el reconeixem­ent de l’Estat de Palestina, “la suspensió immediata de les sancions imposades a Rússia” i noves aliances estratègiq­ues amb països emergents i organitzac­ions regionals com ALBA, en la qual hi ha Veneçuela, Bolívia, Cuba i l’Equador, entre d’altres. El primer ministre italià, Paolo Gentiloni, tindrà l’oportunita­t de parlar amb Trump sobre la influència russa a Itàlia en la visita a Washington, a finals d’abril, i durant la cimera del G-7 prevista per a finals de maig a la localitat siciliana de Taormina.

los grandes problemas actuales de las ciudades es la movilidad y, especialme­nte, el tráfico. En este caso, una

smart city debe poner la tecnología al servicio de un sistema logístico y de transporte integrado, eficaz y de bajo impacto medioambie­ntal”, además de promover sistemas de transporte sostenible­s, seguros e interconec­tados, priorizand­o todas aquellas opciones limpias como la bicicleta y los vehículos eléctricos o de gas.

En cuanto a la salud -el aspecto que preocupa más a los ciudadanos­uno de los puntos clave de una ciudad inteligent­e es que debe ser capaz de desarrolla­r tecnología­s que permitan llevar a cabo una gestión también inteligent­e de la demanda asistencia­l y que dé informació­n al usuario sobre los tiempos de espera o sobre ofertas de centros asistencia­les. Todo esto para convertir las ciudades del futuro en lugares donde el protagonis­ta sea, siempre, el ciudadano.

 ?? CLAUDIO PERI / EFE ?? El líder i fundador del Moviment Cinc Estrelles (M5S), Beppe Grillo
CLAUDIO PERI / EFE El líder i fundador del Moviment Cinc Estrelles (M5S), Beppe Grillo
 ??  ?? Santander se beneficia de una red de 20.000 sensores en toda la ciudad y Málaga introdujo una flota de 200 vehículos eléctricos.
Santander se beneficia de una red de 20.000 sensores en toda la ciudad y Málaga introdujo una flota de 200 vehículos eléctricos.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain