La Vanguardia (Català)

Turquia dona per finalitzad­a l’ofensiva militar al nord de Síria

L’exèrcit turc no aconseguei­x derrotar els kurds ni tampoc el règim d’Assad

-

Istanbul. Correspons­al

El Govern turc, ficat fins a les celles en la guerra de Síria des de l’inici mateix, ha donat per acabada la intervenci­ó militar directa al país àrab. “La missió Escut de l’Eufrates ha acabat amb èxit”, va anunciar abans-d’ahir a la nit el primer ministre, Binali Yildirim, set mesos després que els tancs i la infanteria turca s’unissin als seus protegits turcmans i sunnites de l’altre costat de la frontera, enquadrats en l’Exèrcit Sirià Lliure.

La nota triomfalis­ta del dirigent turc és comprensib­le, quan falten poc més de quinze dies per al referèndum en què es decidirà si Turquia es converteix en una república presidenci­alista a mida del cap de l’Estat, Recep Tayyip Erdogan.

Tot i això, que no fos Erdogan qui donés la notícia dona idea que l’altíssima aposta turca a Síria, per la qual el país està pagant un preu elevat –encara que després passi la factura a la UE– ha estat una aposta fallida. No només pels més de 70 soldats turcs morts, la majoria en combats contra l’Estat Islàmic a Al-Bab.

De fet, cap dels dos grans objectius pels quals Turquia es va llançar a la muntanya a Síria no s’ha complert. Baixar Al-Assad es manté impàvid en el poder –gràcies al suport de Rússia, l’Iran i Hizbul·lah–, i el malson turc que l’autonomia kurda assajada a l’Iraq tingui una rèplica a Síria no està conjurat. L’únic premi de consolació és que –amb el beneplàcit de Rússia i els Estats Units– Turquia ha partit en dos l’entitat kurda de Síria.

L’anunci del cessament de les operacions –que no equival a una retirada– va ser fet poc abans que aterrés a Ankara el secretari d’Estat dels EUA, Rex Tillerson, que va sorprendre al manifestar que “el futur de Baixar Al-Assad el decidiran els sirians”.

El president Erdogan esperava l’arribada per reiterar la sol·licitud d’extradició del seu antic aliat Fethullah Gülen, el magnat religiós a qui acusa de dirigir un Estat turc paral·lel des de Pennsilvàn­ia i de ser darrere de l’intent de cop d’Estat del passat 15 de juliol, quan avions rebels procedents de la base de l’OTAN a Incirlik, van bombardeja­r el Parlament.

Una vegada més, Erdogan es va esforçar a convèncer Tillerson que les guerrilles kurdes YPG que estan guanyant la partida a l’Estat Islàmic (EI) a Síria són una franquícia del grup armat PKK. Tot i això, Washington compta amb elles –i no amb Ankara– per derrotar l’EI a Al-Raqqa, la capital del califat gihadista.

Per acabar-ho d’adobar, ahir mateix el secretari general del partit prokurd de Turquia, HDP, va iniciar una vaga de fam en protesta per les condicions carceràrie­s imposades durant l’actual estat d’excepció. L’altra màxima dirigent del partit, Figen Yüksekdag, també es troba empresonad­a.

Els 900 quilòmetre­s de frontera entre Turquia i Síria poques vegades van ser tan porosos com durant els primers anys d’infiltraci­ó gihadista. I després ho van continuar sent a l’hora de donar

Tillerson assegura a Ankara que “el futur de Baixar Al-Assad el decidiran els sirians”

sortida al petroli ensangonat que l’EI col·locava a Turquia des dels jaciments sirians.

Tot i això, l’aposta d’Erdogan per una relació estable amb l’Estat Islàmic ha acabat tornant-se en contra seva i els atemptats gihadistes han provocat centenars de morts a Turquia. Així mateix, l’onada de refugiats ha posat a prova les costures de l’Estat turc.

Les ambicions neootomane­s d’Erdogan provoquen convulsion­s a la regió, a la mateixa Turquia i entre els seus aliats. Turquia vol unir a les claus del Bòsfor i l’emigració, que ja té, la dels hidrocarbu­rs.

Si a això s’uneix la voluntat de tenir un perfil destacat a l’Orient Mitjà, l’acostament a Rússia –primer soci comercial turc i primer mercat turístic– i un irredempti­sme cada vegada menys amagat en zones limítrofes de l’Iraq i Síria riques en hidrocarbu­rs i amb població turcmana, la inestabili­tat està servida.

Somiar amb tenir un peu a Alep per acabar claudicant a Al-Bab.

 ?? ADEM ALTAN / AFP ?? Tillerson va fer una ofrena floral al mausoleu de Kemal Ataturk, pare de la república turca, a Ankara
ADEM ALTAN / AFP Tillerson va fer una ofrena floral al mausoleu de Kemal Ataturk, pare de la república turca, a Ankara

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain